Witam.
Zamierzam złożyć nowy komputer, wszystko już jest... tylko zastanawiam się nad obudową. Dokładnie to nad dwoma:
h t t p : / / w w w .morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m40-pure-black-atx-usb3-0-ssd-ready-3x120mm-bez-zasilacza-spc077-529266/
h t t p : / / w w w .morele.net/obudowa-aerocool-xpredator-x1-black-edition-aeropgsxpred-x1-b-527558/
Nie wiem którą wybrać - predator ma 2x usb 3.0 i możliwość zamontowania siedmiu wentylatorów a gladius już sześciu.
Z kolei obudowa od SPC ma filtry przeciw kurzowe których w predatorze się nie dopatrzyłem.
Wygląd podoba mi się obu, zależy mi na dobrym przepływie powietrza i jak największej przestrzeni.
Obie firmy są dobre i dlatego mam problem z którym zwracam się do was.
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Mam Gladiusa M40 i ogólnie rzecz biorąc mogę polecić obudowę. Niestety mogę się też przyczepić do jakości wykonania w szczególności elementów plastikowych wewnątrz obudowy. Jest to tani plastik, giętki, łatwo łamiący się. Grubość blachy również nie zachwyca. Filtry przeciwkurzowe wyłapują kurz jak cholera i często trzeba je czyścić - przynajmniej u mnie. Nie zapobiegają jednak w 100% dostawaniu się kurzu do środka. Jednakże do 200zł trudno znaleźć coś znacznie lepszego.
Nie wiem jak wygląda w tych kwestiach Aerocool. Czy chcesz 1 czy 2 USB 3.0 to zależy czy potrzebne ci są 2 takie wejśca. 6 czy 7 wentylatorów to kwestia marginalna różnica pewnie 1*C wewnątrz obudowy. Ja kierowałbym się przy wyborze jakością wykonania.
Osobiście polecam M40 posiadam tą obudowę, świetna zdecydowałem się na nią i nie żałuje.
Jeden wentylator to zawsze coś no ale dobra ;)
A co do kwestii kurzu. Myślę właśnie że gladius wypada tutaj lepiej, ze względu na 2 filtry przeciw kurzowe i siatkę na górze obudowy.
Co do predatora jest chyba nieco gorzej jeśli chodzi o kurz, ponieważ z boku ma on miejsce na dwa wentylatory których nie dostaję od producenta, więc tamtędy mógłby się zbierać kurz.
To jak myślicie która będzie lepsza?