Witam. Moje pytanko jest następujące. Sprawdzając ceny kart graficznych na rynku natrafiłem na dość dobrą kartę graficzną " Gigabyte Radeon HD 7750 ". Link do karty ( w wersji 1GB DDR5 ) - http://www.agito.pl/karta-graficzna-gigabyte-radeon-hd-7750-oc-1gb-ddr5-pci-e-box-84-541805.html?attr=246-1610 I mam do was 2 pytanka :
1) Dlaczego ta sama karta z pamięcią podręczną 2GB jest tańsza od 1GB? Czy chodzi o typ - DDR3 (2GB) / DDR5 (1GB) ?
2) Prosiłbym o ogólną ocenę tej karty graficznej bo miałbym niedługo zamiar złożyć sobie komputer do tak ok. 1500-1700 zł i ok. 1000 zł chciałbym przeznaczyć na " Kartę Graficzną, Płytę Główną oraz Procesor ". Ta karta graficzna kosztuję na pewnej stronce 375 zł więc jest to dość przystępna cena, na procesor mam zamiar wydać ok. 300-350 zł a na płytkę główną ok. 300. Co sądzicie?
Tak tu chodzi o GDDR 3 i GDDR 5 . Ja bym wolał wersję z GDDR5 i 1gb : )
Tak ponieważ jest lepsza, ale mógłby mi ktoś wyjaśnić na czym ta "przewaga" polega? Że mimo mniejszej pamięci podręcznej karta 1GB'owa i tak jest lepsza.
Karta z 1GB pamięci DDR5 jest po prostu szybsza, wyżej taktowany rdzeń i pamięci powodują, że urządzenie szybciej wykonuje powierzone mu operacje, co przejawia się płynniejszą i stabilniejszą rozgrywką. 2GB wolniejszej pamięci DDR3 jest tutaj na straconej pozycji, taka ilość w porównaniu z mniejszym, ale szybszym modułem DDR5 nie przyda się i karta pomimo zastosowania tego samego układu HD 7750 jest wolniejsza. Bierz model z pamięcią DDR5. Jest on szybszy od mojego Gigabyte HD 6750 1 GB DDR5, na którym wczoraj skończyłem kampanię w Crysisie 3. Ten HD 7750 ma dużo mniejsze zapotrzebowanie na energię niż moja karta, nie wymaga dodatkowego zasilania wtyczką 6-pinową, oferuje średnią wydajność w niskich rozdzielczościach, szczególnie w najnowszych tytułach. Gdybyś jednak mógł poświęcić na sprzęt kilkadziesiąt złotych więcej, to warto dołożyć do mocniejszego brata - HD 7770, konstrukcję oferującą wydajność zbliżoną do kultowego już HD 6850.
W skrócie :
1 GB DDR5 = odpowiednia pamięć, szerokie gardło
2 GB DDR3 = duża pamięć, wąskie gardło