Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Gdzie najlepiej na weekend w październiku?

08.08.2012 10:59
Lysack
1
Lysack
68
Przyjaciel

Gdzie najlepiej na weekend w październiku?

Mam do wyboru Oslo, Sztokholm, Budapeszt i Brukselę.

Co pozwiedzać? Na co się przygotować? W którymś z wymienionych miast można napotkać jakieś przeszkody, tudzież bardzo wysokie koszta noclegów/jedzenia itp?

08.08.2012 11:02
2
odpowiedz
zanonimizowany154655
5
Konsul

Ja ruszam na jesieni do Budapesztu, miasto ponoć jedno z tańszych w Europie, lot tani jak barszcz no i jest tam sieciowy hostel, w którym mam zniżkę :p

08.08.2012 11:09
Lysack
3
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

Celem podróży mają być:

- atrakcje turystyczne - muzea, browary, ładne widoki naturalne, architektura, może trochę historii. (tu chyba najlepiej wypada Budapeszt)
- pogadanie po angielsku w praktyce - dobrze byłoby w knajpie wieczorem nie mieć problemu z pogadaniem w tym języku (Skandynawia chyba kładzie duży nacisk na naukę języków, w przeciwieństwie do Węgier, jak sądzę)
- turystyka piwna - degustacja regionalnych specjałów, odwiedziny w jakimś browarze (tutaj przoduje Bruksela, ale Skandynawia też całkiem niezłe piwa potrafi zrobić)

08.08.2012 11:49
4
odpowiedz
Mistrz_zen
4
Centurion

Pod względem piwnym najlepiej do Belgii, ale czy koniecznie musi być Bruksela? Po angielsku się spokojnie dogadasz, ceny oczywiście spore, ale nie zabójcze. Za piwo 0.2 - 0.3 w knajpie płacisz w okolicach 2-3 jurków, więc pod tym względem da się przeżyć.

Tylko kobiety mają najpaskudniejsze w całej Europie chyba.

08.08.2012 11:54
Lysack
5
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

Mistrz zen -> no właśnie, Belgia słynie z piwa, jednak większość produktów dostępna jest w Polsce. A co do cen samego piwa, to są niższe niż u nas, bo za belgijskie piwo w polskiej knajpie trzeba zapłacić około 15zł za 0,3l.

Co do cen, to słyszałem, że w krajach skandynawskich butelka wody mineralnej potrafi kosztować 20zł, a chleb około 15. Nie chciałbym wydać na transport 200zł od osoby, żeby potem się okazało, że kolejne 200 trzeba wydać na jeden obiad w podrzędnej knajpie :)

08.08.2012 12:49
6
odpowiedz
zanonimizowany837785
17
Legionista

budapeszt. bylem jakis czas temu i do tej pory mile wspominam. nie wiem tylko co bardziej zabytki, ludzi, czy knajpy. w kazdym razie jest co zobaczyc: wzgorze zamkowe, aleje andrassyego cos w rodzaju budapesztanskich pol elizejskich, oczywiscie cale centrum, parlament, jest tego troche. jesli chodzi o nocowanie to roznie bywa z kwaterami. dlatego ja bym radzil rozgladac sie raczej za hotelami. z tego co sie orientuje ibis aero ma dobre ceny. blisko centrum jakies 10 min, i przynajmniej bedziesz pewny rezerwacji. na bank tez sie dogadasz po angielsku. a jak znajdziesz chwile to polecam przejazd kolejka po wzgorzach budanskich. warto tez zaczepic o tamtejsze knajpy i restauracyjki, bo kuchnie maja wyborna. zaliczylem kilka ale nazw niestety nie pamietam. natomiast piwo jest raczej srednie. jesli juz to mozesz sprobowac ciemengo fekete demona. i obowiazkowo tokaje. tych maja do wyboru do koloru.

08.08.2012 12:57
Widzący
👍
7
odpowiedz
Widzący
247
Legend

Budapeszt, nie przepadam za bratankami ale październikowy łykend był bardzo udany. Polecam termalne baseny Szechenyj Gyogyfurdo, ekstra sprawa, reszta zabytków jak leci, knajpki niezłe i w standardowych cenach, język jest całkowicie obcy, nocleg w zasięgu metra rozwiązuje problem komunikacyjny.

Oslo o tej porze bywa już mocno zimne a Bruksela jest i fajna i droga, jak lubisz niezwykłe wynalazki piwne to lepiej nie trafisz.

08.08.2012 13:53
HUtH
8
odpowiedz
HUtH
120
kolega truskawkowy

Tak ze względu na pogodę w październiku, to chyba lepsze południowe miasta?

08.08.2012 14:18
Wiewiórk
9
odpowiedz
Wiewiórk
141
ciekawe ile to 24 znaków

Skandynawia zdecydowanie nie, dokładnie nie wiem jak w Sztokholmie, ale w Oslo zbankrutujesz, 60zł hamburger z frytkami.

04.10.2013 16:21
chyrlok
10
odpowiedz
chyrlok
72
Into the Wild

Lwów.

04.10.2013 18:07
twostupiddogs
11
odpowiedz
twostupiddogs
257
Legend

Skandynawia - fajna, ale pójdziesz z torbami. Poza tym pogoda beznadziejna.
Bruksela - nudy i drogo. Francuska prowincja.
Wybrałbym Budapeszt. Do tego najlepsza pogoda.

04.10.2013 18:35
Megera_
12
odpowiedz
Megera_
148
Furia

Data. :)

Ale może Lysack nam opowie, gdzie był ostatecznie i czy było fajnie :D

04.10.2013 19:21
Stra Moldas
😜
13
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Do Rotterdamu, Paudyn się wcieli w przewodnika.

EDIT: Ożeż, dałem się zrobić botowi. :(

04.10.2013 19:36
TinyTiger
14
odpowiedz
TinyTiger
48
Senator

Budapeszt lub Bruksela.

04.10.2013 19:52
Lysack
15
odpowiedz
Lysack
68
Przyjaciel

Ostatecznie nie kupiłem żadnego z biletów, które były wtedy w ofercie :) A jedyny cel na piździernik to Kraków, z oczywistych względów :D

Jakiś dalszy wypad będzie na dłużej niż weekend i raczej w okolicy grudnia lub stycznia.

04.10.2013 20:29
Volk
16
odpowiedz
Volk
93
Legend

a jak wyprawa samochodem po Europie zachodniej? nie wyruszyles?

04.10.2013 20:43
Mastyl
17
odpowiedz
Mastyl
161
Za godzinę pod Jubilatem

Ja byłbym ciekaw Sztokholmu. Nigdy nie byłem w Skandynawii, a to chyba jej najbardziej reprezentatywne (bo największe) miasto.

No i Szwedki... najpiękniejsze kobiety świata.

Forum: Gdzie najlepiej na weekend w październiku?