Jak w temacie. Gdzie lubicie czytać recenzje interesujących przez was gier i czy sugerujecie się nimi przy zakupie ?
Ja czytam na:
-IGN (bardzo dobre, jak ktoś trochę angielskiego "liznął")
-Gry-Online (większość recenzji jest dobrych)
Bardzo lubię też filmowe recenzje OG (kanał YT). Mają bardzo dobrego lektora i recenzje są świetnie zrobione. A wy. Sugerujecie się recenzjami ? Z których najchętniej korzystacie ?
Uwielbiam czytać czy oglądac videorecenzje. Czy się nimi sugeruje ? Niekiedy tak, jednak na pewno nie w każdym przypadku. Nie raz lubię wieczorem puścić sobię jakąś recenzje, i posłuchaj co recenzent ma do powiedzenia o danej produkcji :)
Bardzo dobre videorecenzje ma "GejPlay"
Nigdy nie sugeruję się recenzjami, przeczytać mogę, ale zdanie wyrabiam sobie sam.
Lubie ogladać videorecenzje i czytać komentarze ludzi na różnych forach. Zamiast czytać recenzje w piśmie X czy Y (które chwali się pierwszą recenzją na świecie) wole przeczytać kilkanaście dłuższych wypowiedzi na forum i wtedy mam jakiś obraz na temat tej gry. A nie recenzje pisane na szybko bo terminy gonią i np nic o trybie multi bo recenzja pisana przed wydaniem gry.
Przed kupnem oczywiście czytam recenzję gier (w większości przypadków to czekam na gry około roku - na początek zapowiedź). Później gameplaye a później o ile gra dobra do jakiegoś sklepu*
*oczywiście nie mam na myśli zwykłego warzywniaka
IGN
Recenzje czytam jedynie na Destructoidzie.
Nigdzie, jedynie w kilku serwisach mogę poczytać opinie użytkowników nt. gry, wad które „poważni recenzenci"* pomijają, generalnie co większości się podoba lub nie podoba. Ale tylko czytam bo decyzję i tak nowe gry - nie promo na Steamie czy innych - kupuję bardzo rzadko (1-2 w roku).
*przy czytaniu niektórych recenzji czuję się jak podczas czytania ulotek reklamowych.
[10]
Jedyne recenzje branżowe, które lubię czytać, znajdują się w PSX Extreme i NEO+.
Oczywiście z racji profilu obu pism, są to recenzje gier konsolowych, ewentualnie opartych na iOS/Android.
Jeśli chodzi o recenzje gier z PC, to czytam rzadko, bo nie licząc specjalistycznych strategii i symulacji, rynek PC nie ma mi zbyt wiele ciekawego do zaoferowania.
Czasami, gdy z racji ciekawego pełniaka kupię CD Action, wtedy co ciekawszą recenzje też przeczytam.
Prawdę powiedziawszy nie jestem wielkim fanem recenzji, ale jeśli już to czytam te na GOLu, przy czym z poziomem bywa różnie - są autorzy, z którymi się zupełnie nie zgadzam i są tacy, którzy jak napiszą, że gra jest dobra, to w ciemno składam zamówienie. Moim ulubionym recenzentem w Polsce jest właśnie UVI z GOL
Najlepiej samemu sprawdzić grę. Chociażby u znajomego. Co do recenzji. Lubię czytać te na GOL'u, GP, czy kilku innych serwisach, niezależnie od tego, czy daną produkcję już ukończyłem, czy też nie. Jeśli chodzi o pierwszą opcję, to wtedy porównuje swoje odczucia z odczuciami recenzenta, bądź z innymi graczami.
Mimo wszystko, wolę popytać innych graczy co myślą o danym produkcie. Co mi polecają, a co nie, bo rzadko kiedy sugeruję się recenzjami.
Ja np. ostatnio zrecenzowałem Call of Duty: Modern Warfare 3. Grę potraktowałem bardzo surowo. Są jednak tacy, którzy ten tytuł za świetny. Kwestia gustu, ot co.
Czytam na golu, ale tylko wybrane, bo gry mnie już nie interesują jak kilka lat temu, głównie czytam recenzje eJaya i UVIego, najbardziej zgodny gust mam z nimi, jeżeli dobrze ocenią grę (i film w przypadku tego pierwszego), wtedy wiem, że mi się spodoba. Jeżeli uznają coś za crap, to wiem, że nie ma co się tym tytułem interesować.
Pism o tematyce growej nie czytam, innych stron o grach nie odwiedzam.