To była piękna sprawa te gazety, jak chodziłem do podstawówki to to sprzedawali, nie było kompa wtedy, tylko kreskówki na tvn i człowiek miał jakieś zainteresowania.
Pamiętam jak w sali od historii miała babka te gazety a ja je podpierniczałem z kolegą (zaraz znajdzie się frustat internetowy napinacz umoralniacz co wyzwie że złodziej itd...)
Ogólnie super to były te afisze i gazety czarno białe w środku. Cała gazeta opowiadała o jakimś okresie co numer, jeśli bedziecie może w bibliotece to spytajcie może mają, naprawde warto.
ta seria miała chyba tyle samo segregatorów co 'Świat Wiedzy'
myślę, że nikt się nie pokusi o stwierdzenie tak trywialnej oczywistości. Co do gazet, to kumpel to zbierał. Swietnie się z tego referaty na historię robiło, nawet w liceum.
Mam jeszcze kilka numerów, szczególnie interesujące są reprodukcje gazet codziennych z tamtego okresu.
Mam tego sporo, prawie cały segregator zapełniony. Było jeszcze "Oblicza wojny" czy coś takiego, w podobnym wydaniu. Kiedyś zdarzyło mi się użyć informacji stamtąd w jakimś referacie na historię w podstawówce :P Fajnie jeszcze, że dawali plakat "Poland first to fight".
znalazłem w formacie elektronicznym http://chomikuj.pl/Carleyss/Czasopisma/Gazety+wojenne/Gazety+wojenne+nr+98+-+Wielkie+tajemnice+I,666314893.pdf
Mam komplet w domu, leży i czeka dla dzieci jak pójdą do szkoły.
A TY wujek zadzwoń do mnie, sprawa jest.
Miałem, zbierałem, doszedłem bodajże do 94 numeru. Jakieś 3 lata temu sprzedałem cały komplet.
Ogólnie jak byłem młody to mnóstwo czasopism zbierałem - Świat Wiedzy, jakaś podróba Świata Wiedzy, Dinozaury, Focus...
Sporo tego mam.