Witajcie ;)
Mam pytanie, czym się różni
Samsung Galaxy S4 i9505
od
Samsung Galaxy S4 i9500 ?
i9500 ma 8-rdzeniowy procesor (i9505 ma 4-rdzenia) ,a i tak jest tańszy o kilka stówek.
Dlaczego ? Czyżby był bardziej awaryjny ?
Proszę o pomoc :)
http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=5125&idPhone2=5371
http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s4_i9500_vs_i9505-review-930.php
Żadna aplikacja jak na razie nie wykorzysta potencjału 8 rdzeni.
Tym bardziej, ze to nie osiem rdzeni, a dwa procki czterordzeniowe, i nigdy nie dzialaja oba na raz - albo jeden, albo drugi:)
Inny układ, mniejsze taktowanie. Raczej taki eksperyment. Żadna aplikacja jak na razie nie wykorzysta potencjału 8 rdzeni.
i9500 ma Exynosa, a i9505 ma Snapdragona. Exynos jest MINIMALNIE szybszy i nie ma to nic wspólnego z liczbą rdzeni. W codziennym użytkowaniu tego raczej nie doświadczysz.
Za to wersja z Exynosem nieco gorzej trzyma baterię. A tego doświadczysz w codziennym użytkowaniu.
Innymi słowy, wersja międzynarodowa (i9505) jest bardziej godna uwagi.
W ogóle jeśli priorytetem jest dla ciebie wydajność, i to długoterminowa, nie pakuj się w zabawę z S4. Żeby nie było, że cię nie ostrzegaliśmy... ;)
czlowieku, pisz wszystko w jednym watku i nie smiec wiecej
Wcale nie jest minimalnie szybszy. Exynos stoi wydajnościowo na poziomie Snapdragona 800. i9505 Ma Snapdragona 600.
I jeszcze ciekawostka- i9500 ma znacznie lepszy układ dźwiękowy- korzysta z DACa Wolfsona, i9505 natomiast, z budżetowej Yamahy.
PrzemoDZ, może masz rację (nie jestem właścicielem S4), ale ten test nie potwierdza żadnego z twoich stwierdzeń: Exynos jest niewiele szybszy, a dźwięk właściwie taki sam (a nawet w i9505 bardziej "czysty", choć minimalnie słabszy):
http://www.gsmarena.com/samsung_galaxy_s4_i9500_vs_i9505-review-930p5.php
Natomiast różnica w wydajności baterii jest, jak widać, znacząca.
Bukary - Wyniki i9500 w tym teście wydają się być sporo zaniżone- może mieli wersję obciążoną aplikacjami brandu jakiegoś operatora?
W takim AnTuTu czy GeekBenchu różnica między nimi jest zauważalna.
A te wykresy w "Teście audio" na tym portalu nie przedstawiają absolutnie żadnej wartości. Nie ma tam nawet informacji na jakich słuchawkach był ów "test" przeprowadzany i subiektywnych odczuć autora. Informacja że "obojętnie który wybierzemy, będziemy zadowoleni" jest bezwartościowa, bo użytkownicy dość jasno opisują różnice w brzmieniu obu telefonów, a układy Wolfsona to naprawdę solidna połka w świecie audio.
Jeśli pozostałe kwestie w tym tekście są tak dobrze opracowane jak porównanie audio, to nie wolał bym się na tym porównaniu nie opierać.
Pierdzielicie.
I9500 i I9505 sa modelami international co oznacza, ze na calym swiecie wkladasz miejscowa karte sim i dziala.
Z ta roznica, ze i9505 ( ktorego i ja wybralem wlasnie z tego wzgledu ) ma internet 4g - LTE
I9500 dziala tylko na edge i 3g. Tak samo jak s3 i9300 ( ktorego takze posiadam ) nigdy nie bedzie mial internetu szybszego niz 3g.
Takze bez sensu jest miec plan wykupiony na 4g internet posidajac telefon i9500.
Właśnie się dzisiaj nad tym zastanawiałem
Z ta roznica, ze i9505 ( ktorego i ja wybralem wlasnie z tego wzgledu ) ma internet 4g - LTE
Za żadne chiny nie brał bym I9500. Skoro internet mam po LTE ;)