Chce kupić nowy komputer, a od pięciu lat nie śledziłem rynku jeśli chodzi o sprzęt. Mam mętlik w głowie.
Zastanawiam się nad zakupem karty graficznej. Która z tych dwóch jest lepsza waszym zdaniem:
Gainward GeForce GTX 650 Ti Boost GS - 1024 MB DDR5 czy Gigabyte Radeon R7 260X OC 1GB.
Karty mniej więcej w tej samej cenie. O GeForce GTX 650 Ti Boost słyszałem wiele dobrego. Ale nie mam pojęcia, co oznacza to GS na końcu. Ten Radeon to zdaje się najsłabsza wersja R7 260X.
Nie no definitywnie druga lepsza.
Zanim edytowałeś post chciałem już to napisać, ale zobaczyłem edycję i dałeś mi trochę do myślenia, ale nie myliłem się.
W radeonie jest o wiele lepsze taktowanie pamięci i taktowanie rdzenia.
Cena jest podobna, ale ja bym wziął właśnie Radeona.
No właśnie zapomniałem zapytać o procesor, ale w pojedynku samych kart Radeon góruje.
Procesor: Intel Core i5 4570
@pawelisto: Tylko, że znalazłem takie info: "pracuje z częstotliwością 1075 MHz dla rdzenia i 6000 MHz dla pamięci wideo – dla porównania, zalecane zegary dla Radeona R7 260X wynoszą odpowiednio 1100 MHz i 6500 MHz."
Szczerze mówiąc odechciewa mi się kupowania nowego kompa. Straciłem już parę godzin na przekopywanie się przez oferty różnych sklepów i recenzje poszczególnych podzespołów.