tak jak w tytule który procek lepszy bo nie wiem czy opłaca mi się zmieniać płytę główną dla fx 6300 a na niektórych stronach widziałem porównania i procki były oceniane tak fx 6300 6.6 a 860k 6.7 więc nawet lepiej może mi ktoś powiedzieć jak to ma się do gier ?
Jak masz zmieniać płytę to tylko na Intela, wtedy to m sens.
fan intela ? nie widzę sensu w zmianie na intela bo amd jest tańsze a wydajnością nie jest aż tak bardzo w tyle
Jest bardzo w tyle. A te ich procesory, które nie są tak bardzo w tyle, wcale nie są tańsze.
To raz. A dwa- skończ w końcu zaśmiecać forum tworząc masę bezsensownych wątków. Naucz się pytać o wszystko w jednym i to najlepiej zbiorowym, specjalnie na takie pytania stworzonym.
Taka wymiana ma słabe podstawy w relacji cena/wydajność. FX 6300 jest trochę wydajniejszy w wielowątkowości, ale w aplikacjach Single Core jest odrobinę słabszy niż 860k. Taka wymiana jest bezsensowna jeśli doliczyć do tego koszty płyty głównej. Wzrost wydajności nie będzie duży. Jeśli już wymieniać to na i5 Haswell i nową płytę, tutaj skok wydajnośći będzie bardzo widoczny.
skok wydajności i nie licząc płyty głónej procesor droższy o jakieś 500 zł ?
nie bez powodu intel jest droższy ale jak se chcesz, siedź se na AMD dalej :)
skok wydajności i nie licząc płyty głónej procesor droższy o jakieś 500 zł ?
Jakie 500? Core i5 można znaleźć za 700 zł. Czyli 500 zł, ale z płytą główną. Procesor intela zmiażdży oba wcześniej wspomniane procesory amd.
można znaleźć za 700 zł NO WŁAŚNIE a o czym mówie ten athlon 300 zł ten o którym mówisz 700 JEST różnica ?
I jest różnica w wydajności. Nie chcesz, to nie kupuj. Nikt Cię na siłę przekonywać nie będzie.
wiadomo że gdybym miał pieniądze to zainwestował bym nawet w i7 ale niestety nie mam inwestuje w coś taniego co jednak będzie dawało rade
Tylko że taka inwestycja jest nie trafiona, bo skoku wydajności nie będzie. Wydasz tylko pieniądze nie potrzebnie. Jak już zmieniać 860k i płytę główną to tylko na i5 od Intela żeby mówić o skoku wydajności. Lepiej odłożyć i zbierać na tego procka, niż ładować się w bezsensowną wymianę na FX 6300. 860k nie jest najgorszy i pograsz na nim w nowe gry, tylko z rozsądną kartą graficzną. Wiadomo, że ustępuje procesorom Intela typu i5, ale chcąc go wymienić na FX 6300 tylko stracisz.