Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Freeze komputera z dobrymi parametrami

31.08.2015 16:48
1
Nurve
1
Junior

Freeze komputera z dobrymi parametrami

Witam, od jakiegoś czasu (mniej więcej pół roku może troche więcej) miałem następujący problem dotyczący sprawności karty graficznej. Co jakiś czas przy włączeniu gry po jakiś 2-3 minutach zaczynały się straszne ścinki polegające na przewinięciu kilku klatek z gry około 10 razy w kółko (dźwięk też przy tym lagował) i tak średnio co 20-30 sekund, przez jakiś czas wyłączenie komputera na godzine/dwie eliminowało problem. Od około 2-3 miesięcy wszystko tak mocno się nasiliło że "odpoczynek" komputera musiał trwać kolejny dzień (wyłączyłem dzień wcześniej, wróciłem do domu, odpaliłem sprzęt, nie działało, więc musiałem czekać kolejny dzień i później przykładowo działał tydzień i znowu to samo), później zaczęło się to nasilać również podczas oglądania filmów w HD itp. Od jakiegoś czasu jednak wszystko jeszcze bardziej się nasiliło i teraz po włączeniu gry po około 2-3 minutach komputer łapie takiego freeza że jedyne co mogę zrobić to go zresetować. Co w tym wszystkim najśmieszniejsze komputer działa do momentu kiedy się go nie wyłączy, przykładowo wyłączę go na pół godziny bo jadę do sklepu, wrócę i nie działa, ale jeżeli wyłączę wszystko poza zasilaniem komputera (tak aby komputer nadal był włączony) to wszystko śmiga tak jak przed "przerwą". Dlatego ostatnio postanowiłem na chwile zmienić kabel zasilający i przypiąć go do przedłużacza z drugiego kontaktu i o dziwo podziałało, jednak podobnie jak wcześniej do momentu wyłączenia komputera. Przez jakiś czas radziłem sobie w ten sposób że po prostu gdy jeden kabel nie działał to przepinałem na drugi i nie było problemu (podobnych kabli mam 3). Wczoraj kiedy wyłączałem komputer 2 razy, zmieniając przy tym kable z 1 na 2 z 2 na 3 po ponownym włączeniu wszystko jeszcze było cacy, do dziś kiedy już nawet zamiana kabli nie pomaga i znowu pewnie muszę czekać do jutra żeby móc spokojnie obejrzeć film/ pyknąć rundkę w grze ze znajomymi. Nie mam zbytniego zapotrzebowania na częste korzystanie z komputera, jednak gdy już najdzie mnie ochota problem ten jest dość frustrujący, wiadomo, nie po to kupuje się nowy "dobry" nietani sprzęt żeby wszystko nagle przestawało działać :x Jak dla mnie to wina zasilacza, jednak przed kupnem/zmianą na nowy wole spytać o opinię większą ilość osób.

Parametry komputera:
Intel Xeon CPU E3-1220 v3 3.10 gHz Nvidia GeForce gtx 660

PS. Gry typu Watch Dogs, Far Cry 4 itd śmigały na najwyższych, jednak tak jak pisałem powyżej, wszystko raz działa a raz nie.

Forum: Freeze komputera z dobrymi parametrami