Czy powinienem mieć możliwość położenia kart zaznaczonych turkusową ramką na czarnej dziewiątce?
nie, bo masz zablokowane 3 miejsca na gorze, tam gdzie "przechowujesz" karty. mozesz przeniesc tylko 2 karty.
No właśnie. Czyli jest babol, bo mogę przenieść w tym konkretnym układzie kart.
Jak ktoś ma Windowsa 8 i ściągniętą kolekcję Pasjansów z ichniego sklepu, to może sprawdzić w:
Gwiezdny Klub -> Kolekcje: Klasyka -> mieszany I -> Freecell: Wyzwanie karciane (średni) i w tym rozdaniu wkładamy 4 trefl na górę, przesuwamy 3 karo na 4 pik i mamy błąd.
A jak ktoś ma wtyki w M$, to może im podsunąć info ;)
Coś mi się nie chciało wierzyć, że to błąd i rzeczywiście znalazłem wytłumaczenie, że błędem to nie jest.
To jest tzw. supermove, czyli nic innego jak skróconie żmudnego procesu przekładania kart z wykorzystaniem wolnej kolumny.
Tutaj jest to wyjaśnione: http://www.solitairecity.com/FreeCell.shtml
I w tym wypadku działa to dokładnie tak samo, umożliwiając przeniesienie większej ilości kart niż sugerowałyby to dostępne miejsca na górze.
Także M$, zwracam honor!
Jak najbardziej można: 5 na górę, 6 na dół, 5 na szóstkę, 7 na górę, 8 na 9, 7 na 8, 5 na górę, 6 na 7, 5 na 6. Gra jak sam zauważyłeś skraca ten proces wykorzystując wszelkie dostępne kombinacje przeniesienia kart, z wykorzystaniem wolnych miejsc zarówno na górze, jak i na dole.