Witam, sytuacja wygląda tak, że mam dwa dyski. Na nowym postanowiłem zainstalować WinXP po czym sformatować stary ze starym systemem. Jednak wyskakuje komunikat, że nie udało się sformatować dysku (mimo, że uruchomiony jest nowy system). Mam ściągnać jakiś program? Proszę o pomoc.
Założyłem wątek w godzinach szczytu:P
Jezeli nie chce Ci sie wnikac skad ten komunikat to pojdz na latwizne - sciagnij gparted, nagraj na plyte, zbootuj z niej kompa i tam zrobisz wszystko czego potrzebujesz.
Myślałem, że nie będzie problemu ze sformatowaniem starego dysku. Jako, że nowy system jest na innym dysku (a nie partycji) myślałem, że istnieją jakieś "siłowe" rozwiązania:)
Fisherfighter---> załóżmy, że mogę wszystko sformatować to co wtedy?
A może tak poprzez zarządzanie dyskami? Usunąć dysk logiczny (wolumin)?
Panel sterowania > Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem > Zarządzanie dyskami
Wszedłem w to zarządzanie dyskami i jest tam zaznaczone, że stara partycja jest oznaczona jako system a nowa z nowym systemem jako "rozruch" da sie to zmienić jakoś? Usunąć woluminu logicznego nie mogę.
W XP trzeba zrobić jednak tak:
"posłuż się płytą instalacyjną z Windows XP:
1. Włóż ją do napędu i uruchom ponownie komputer.
2. Poczekaj, aż uruchomi się instalator systemu Windows. Jeśli to nie nastąpi, musisz zmienić ustawienia w BIOS-ie, tak żeby pierwszym urządzeniem rozruchowym był napęd CD/DVD.
3. W pierwszym ekranie instalatora naciśnij [R], w następnym naciśnij [K], żeby uruchomić konsolę odzyskiwania.
4. Wybierz instalację Windows, do której chcesz się zalogować.
5. Wpisz polecenie map, żeby wyświetlić listę partycji na dysku.
6. Po upewnieniu się, którą partycję chcesz sformatować, wpisz polecenie format c:. Jeśli chcesz sformatować inną partycję niż C:, wpisz odpowiednią literę.
7. Partycja zostanie sformatowana z dotychczasowym systemem plików. Jeśli chcesz zmienić system plików, użyj parametru /fs, np. format c: /fs:ntfs.
8. Wyjdź z konsoli poleceniem exit."
Czyli najbezpieczniej uruchom to tylko z podłączonym starym dyskiem.