Witam mam problem od miesiąca kiedy chciałem zrobić formata z biosu to nie dało się wyskakiwał taki błąd : [link]
Próbowałem wymienić kabel sata , baterie wyjąć na 5 minut i nic
Kupiłem nie dawno dysk ssd i aktualnie nic nie mogę zrobić to mój pierwszy dysk ssd i nie wiem jak go aktywować jak nie mogę formata z biosu zrobić to nwm co dalej. Proszę o pomoc :)
Model hdd [link]
Model ssd [link]
Po co format z biosu? jak mozna to zrobic w windowsie.
By wyczyscic calkowicie dysk hdd , aktywowac dysk ssd i na niego system wciepac
Przenoszę by pierw uruchamiał instalator windowsa z cd / pendrive potem dopiero hdd ale wyskakuje mi ten błąd ze zdjęcia wyżej.
Jaki windows chcesz zainstalowac? To wyglada jakbys nie mial dobrze pena/cd zrobionego wiec nie startuje.
Dobra, od nowa. PO CO? Chcesz formatowac ten dysk? Jesli po to by zainstalowac windowsa to sam instalator sformatuje dysk jak trzeba, nie musisz tego robic wczesniej.
Gdy próbuje formatować dysk normalnie z windowsa wyskakuje takie coś
Problemem nie jest tu rodzaj dysku a rodzaj partycji. Zacytuje z innego forum:
Musisz albo ustawić w BIOS/UEFI tryb na LEGACY albo zostając przy trybie UEFI przekonwertować partycje na GPT:
Odpal instalator systemu Windows, kiedy pojawi się ekran z wyborem partycji naciśnij Shift + F10.
W okienku wiersza poleceń wpisz po kolei:
diskpart
list disk
select disk X - gdzie X to twól wylistowany (czyli w 99% 0)
clean - wyczyści to cały dysk
convert gpt - konweruje dysk z MBR na gpt
exit
Teraz zamknij wiersz poleceń i wróć do instalatowa Windows i ekranu z dyskami. Powinieneś mieć czysty dysk gdzie zostaną założone partycje GPT
W twoim przypadku jeśli chcesz zachować dane zmień w BIOS/UEFI tryb z UEFI na LEGACY