Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Football Manager 2014

04.08.2014 12:14
1
Juanhijuan
199
Hawkeye

Football Manager 2014

Gra ktoś może w FM 2014 ?

Grałem dosyć sporo w poprzednie odsłony FM-a. Jednak co mnie zaskakuje w tej to trudność w kupowaniu niektórych graczy. Pamiętam, że w poprzednich wersjach jak udało Ci się wyrobić renomę klubu, wygrać LM-a, ligę itp to praktycznie każdy zawodnik chciał przejść do Ciebie, problemem była jedynie cena. W tej odsłonie manager-a ciężko jest mi kupić młodych perspektywicznych graczy, bo albo nie chcą przechodzić, albo cena ich jest irracjonalna.

Dla przykładu mam zawodnika 18 lat, parametry jego nie są jeszcze zbyt dobre, ale wiem, że ma koleś potencjał. Jego ustalona wartość to 110k, czyli praktycznie nic. Biorę go pod obserwację scoutem i dostaje raport, że byłby zainteresowany przejściem do mnie, ale klub niechętnie go puści. No mówię logiczne, młody, perspektywiczny piłkarz, więc nie chcą go puścić. W takim razie 10-krotne przebicie jego wartości czyli 1 mln euro i mówię klub nie będzie miał wyjścia. Tym bardziej, że to nie jest jakiś gigant (klub), tylko zwykły klub z przeciętnej ligi.
Otrzymuje odmowę. Zwiększam stawkę do 15 mln nawet, a Ci dalej nieugięci... Czyli 150-krotne przebicie wartości nie skłania klubu do sprzedaży. W życiu realnym takie coś jest nie do przyjęcia.

Inna sytuacja gdy młody gracz 17 lat nie chce w ogóle do mnie przejść z jakiegoś Fluminese, Sparta Praga czy coś innego. Do mnie czyli do zdobywcy potrójnej korony w pierwszym roku i poczwórnej w drugim. Przecież to powinno być marzenie każdego piłkarza.

Macie jakieś sposoby na rozwiązanie tych problemów ? Jak zachęcić klub do sprzedaży zawodnika poza zwiększaniem stawki do nieracjonalnych sum ?

04.08.2014 12:21
ambu_
2
odpowiedz
ambu_
96
Smoke Mid Everyday

Szczerze powiedziawszy nie zdarzylo mi sie aby grac warty 110k nie dostal zgody na rozmowy ze mna gdy proponuje 15m. Cos tu nie pasuje. Nawet jesli gracz nie jest zainteresowany przejsciem, to nie bedziesz mial mozliwosci zaproponowac mu kontraktu ale klub sam w sobie powinien sie zgodzic.

Mam nadzieje, ze ma sens :)

Niektorzy pilkarze po prostu moga nie lubic twojego klubu, moga nie znac jezyka. Jest na prawde wiele opcji. Jak nie chca isc to nie! Szukaj innego. Ja przynajmniej tak robie.

04.08.2014 12:24
3
odpowiedz
Juanhijuan
199
Hawkeye

To były dwa różne przykłady odnoszące się do kupowania zawodników.

Czasem zawodnik chce przejść, ale klub niechętnie go sprzeda. Tak właśnie mam z kilkoma graczami. Wartość od 100k do 1mln i za 15 mln klub dalej się nie zgadza...

Druga sytuacja polega na tym, że niektórzy młodzi nie chcą przejść do najlepszego aktualnie klubu na świecie, co raczej nie było problemem w poprzednich odsłonach. Wystarczyło wygrać LM i każdy młody był chętny, żeby grać dla Twojego klubu...

04.08.2014 15:33
junior42
4
odpowiedz
junior42
40
Generał

Bo ogolnie teraz w pilce noznej zawodnicy z dobrym potencjalem sprzedaja sie najlepiej. Wielki talent (5 giwazdek potencjalu) pojdzie nawet i za £40 mln. A co sie stalo z Luke Shaw'em? £37,5 mln Manchster United zaplacil niedawno za tego mlodego zawodnika. Wiec nie mow, ze w zyciu takie przypadki sa nie do przyjecia :)

Forum: Football Manager 2014