Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Film wojenny

21.08.2011 14:50
😊
1
/FAN CRY\
67
Konsul

Film wojenny

Witam mam prośbę czy moglibyście polecić mi jakiś film wojenny pokroju takich filmów jak : Pluton, Czas apokalipsy, Żelazny Krzyż, Full metal jacket . Chodzi mi o filmy które ukazują prawdziwe oblicze wojny w przeciwieństwie do amerykańskiej propagandy przesyconego heroizmu jak np. w Perl Harbor lub innej podobnej szmiry :)

21.08.2011 14:53
😜
2
odpowiedz
Mark24
11
Legend

4 pancerni i pies - co prawda z prawdą trochę się w nich mijają, ale miło popatrzeć jak polsko-radzieccy herosi wyzwalają Europę spod jarzma germańskiego najezdzcy (skazując nas na panowanie przez pół wieku miłego wujka z wąsami)!!

21.08.2011 14:55
😊
3
odpowiedz
/FAN CRY\
67
Konsul

Sympatyczny ale śmierdzi propagandą od samego początku :) chce czegoś prawdziwego.

21.08.2011 14:56
Maziomir
😊
4
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Czterej Pancerni i Pies. Szczegolnie wczesne odcinki kiedy Janek uprawia seks z Grigorijm i łapie Japończyka. To prawdziwa odwilż w stostunkach polsko rosyjskich, dzięki ktorej Stalin mogł dostać więcej z land lease. Polacy i tak większości wyginęli - patrz Lenino - ale ruda cipka Marusi jest do dziś nie do pobicia. Szarik rownież nieźle wytresowany - choć z pyska wieje mu gownem. Ogolnie - film wojenny w wielu odcinkach. Szczegolnie dobry jest ten, w ktorym giną: Jołki-Połki, Olgierd i radziecki major Saper. To uwiarygodnia grozę wojny.

edit: Mark24 - ty przebiegły oszuście!

21.08.2011 15:05
5
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

prawdziwa wojna hm w tym specjalizują sie Rosjanie

swoi -nasi-svoi
swołocz
półmgła
kukułka
karny batalion

obrona Grodna (przez Rosjan) tytułu nie mogę zaskoczyć)

w tych filmach nie ma propagandy a jak jest to do przełknięcia

swoi .karny batalion >"grodno" > swołocz - mysle ze pozytyenie zaskoczą

kukułka i półmgła inny klimat

a jeszcze dzień bestii

21.08.2011 15:06
6
odpowiedz
Llordus
217
exile
21.08.2011 15:14
7
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

jak zelazny krzyz to konieczni

wielka czerwona jedynka - nawet nawiązuje do żelaznego krzyża

Atak > stary ale ok

szyfry wojny

wojna > znam 2 filmy pod tym tytułem o Czeczeni i Jugosławii oba polecam

ziemia niczyja

jak przypomne to zapodam dalej ))

21.08.2011 15:21
8
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

błąd nie grodno a Twierdza brzeska

idz i patrz

21.08.2011 15:25
Maziomir
😊
9
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

wyluzuj poślady rvc - zacznij od Haszka.

21.08.2011 15:41
10
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

"melduje posłusznie ze sie zesrałem "

tego bolszewickiego morderce omijam szerokim łukiem

21.08.2011 15:42
Maziomir
😃
11
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Lubię Cię Ty płatny oszołomie.

21.08.2011 15:46
12
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

będę na ochocie to zapodam ci zajebiste zdjęcie.

zresztą chyba jest gdzieś w necie

21.08.2011 16:00
Maziomir
😊
13
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Tu i owdzie.

21.08.2011 16:04
14
odpowiedz
zanonimizowany701852
33
Generał

Sztandar chwały - Dość ciekawy, tylko nie raz nie mogłem się połapać co i jak. Czasami więcej gadania itp., niż strzelania i wojny.
Szeregowiec Ryan - Na równi z Helikopterem w ogniu, również numer uno.
Helikopter w ogniu - Numero ''uno'' jak dla mnie.

Hmm? Jakie jeszcze pamiętam i oglądałem? Jeszcze może ujść bodajże ''Byliśmy żołnierzami''.

Polecam: http://fdb.pl/katalog/rok/2011

21.08.2011 16:06
Maziomir
😜
15
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

I Kiedy ucichną Trąby.

21.08.2011 16:19
16
odpowiedz
zanonimizowany753620
15
Generał

Chodzi mi o filmy które ukazują prawdziwe oblicze wojny(...)

Zdecydowanie polecam Ci Generation Kill. Nie jest to film a raczej siedmio-odcinkowy serial na podstawie rzeczywistych notatek reportera, który przy boku U.S Marines z 1st Reconnaissance Battalion bierze udział w inwazji na Irak podczas 2 Wojny w Zatoce Perskiej. Nie ma tu żadnego mydlenia oczu o braterstwie żołnierzy ani bohaterskich czynów. Nie ma tu również idealnych facetów dzielnie idących w bój z nazwą swego kraju na ustach. Jest to czysty obraz wojny widziany oczami reportera. Moim zdaniem jest to najlepsza tego typu produkcja pozwalająca zobaczyć jak to rzeczywiście wygląda- oczywiście z perspektywy żołnierzy rozpoznania piechoty morskiej. Należy pamiętać że każda forma wojskowej służby wygląda inaczej. Flm ten przedstawia również absurdy jakie znosić musieli żołnierze ze strony swych przełożonych. Wysłanie wojsk w bój na pustyni w strojach leśnych, niewystarczająca ilość baterii do NVG , zlecanie niebezpiecznie bliskiego ostrzału artyleryjskiego w celu zdobycia odznaczeń czy rozkaz przejęcia wrogiego lotniska przez jednostkę nieprzeznaczoną do takich zadań tylko po to by wyprzedzić brytyjskich żołnierzy- to drobne przykłady ciężarów jakie na swych barkach musieli dźwigać żołnierze rozpoznania U.S. Marines. Raz jeszcze polecam i gwarantuję iż jeśli szukasz naprawdę realistycznego filmu to się nie zawiedziesz. Kilka godzin świetnego kina przed Tobą;)

Ps: Tylko i wyłącznie wersja z napisami. Lektor odejmuje cały klimat oraz nie przedstawia rzeczywistych słów (szczególnie wulgaryzmów) przez co film wiele traci na wartości.

21.08.2011 16:33
17
odpowiedz
Mark24
11
Legend

[8]
I od propagandy oraz przekrętów historycznych to tam aż kipi. No ale to trzeba odróżnić - albo się jest uczulonym na propagandę ogólnie, albo na flagę amerykańską. Wbrew pozorom jest różnica.

Najbardziej rażący film jak dla mnie - Letters from Iwo Jima, no ale tam nie ma gwiazdek i pasków tylko słoneczko więc 90% tej żenującej propagandy w ogóle nie zauważa.

21.08.2011 17:31
18
odpowiedz
zanonimizowany104045
41
Legend

Mark24 > zgadzam sie ale jest to wyjątek w rosyjskojęzycznych które zapodałem

kompania braci

kolumbowie
kanał
bitwa o anglie
Tobruk
na zachodzie bez zmian

28.09.2011 20:37
19
odpowiedz
zanonimizowany809115
6
Centurion

Osobiście polecam dramat psychologiczny pt:"Łowca Jeleni" z genialną grą aktorską Roberta De Niro i Christophera Walkena.Film wstrząsa i pokazuje prawdziwe oblicze wojny co do joty.Nie zauważyłem tam ani grama hollywodzkich scen typu:Jeśli umrę powiedz mojej żonie że ją kocham.A tego nie nawidzę najbardzej więc powinieneś być zadowolony tą produkcją.

Mogę ci również polecić film reżyserii Stevena Spielberga:Szeregowiec Ryan.Gdzie swe popisy aktorskie pokazuje Tom Hanks i Matt Damon mu towarzyszący.Film jest dośc wzruszający chociaż może nie tak wstrząsający jak "Łowca Jeleni" ale zapewne warty obejrzenia.Oba tytuły polecam i zachęcam do obejrzenia;)

28.09.2011 21:31
20
odpowiedz
Gilmur
45
Generał
28.09.2011 21:39
ppaatt1
21
odpowiedz
ppaatt1
95
Obieżyświat
Wideo

Radzieckie/rosyjskie kino już jest (dorzucę do tego "Idź i patrz") to można pojechać kinem azjatyckim, wg. mnie nie odstępującym efektownością od kina amerykańskiego.
Brotherhood of War / Taegukgi - Można rzec koreański Szeregowiec Ryan. Wg. mnie nawet lepszy.
http://www.youtube.com/watch?v=Nnx2CjhHADM

Assembly - Chińska perełka. Efekty specjalne na niesamowitym poziomie. (ba, najlepsze sceny batalistyczne pod względem efektów jakie kiedykolwiek widziałem. Problem z tym filmem jest taki, że druga część filmu to dosyć nudna propagandowa papka. (ale do przełknięcia).).
http://www.youtube.com/watch?v=8KJKgAefkwA

City of Life and Death - Kolejna chińska perełka. Film o masakrze nankińskiej. Wstrząsający, mocny i cholernie przygnębiający. Niesamowity film. Naprawdę warto, choć to bardziej film o "masakrze", a nie wojnie samej w sobie. (coś jak filmy o holokauście i żydach).
http://www.youtube.com/watch?v=9td_3P3w1S4

28.09.2011 22:06
Kłosiu
22
odpowiedz
Kłosiu
170
Legend

Z wysokiego konia skaczesz :).
Akurat wymieniłeś jedne z wybitnych filmów wojennych, w amerykańskim kinie już nie ma czego szukać.
Niemiecki "Upadek", genialne, choć nieliczne sceny batalistyczne, poza tym świetnie oddany rozkład rządów Rzeszy, fińska "Wojna Zimowa", też niesamowity film wojenny.
Poza tym, trzeba się koncentrować na chińszczyźnie, ppaatt1 podał tytuły.

Forum: Film wojenny