Cześć!
Mam problem. Otóż potrzebuję wystawić fakturę VAT za usługę na kwotę np. 150 zł brutto.
Mam program do wystawiania faktur, zresztą mnóstwo jest ich online. Wszystko byłoby spoko, gdyby nie to, że tam wprowadzić można tylko cenę netto - spoko, potrafię obliczyć. Ale jak wprowadzam poprawną cenę netto, to program mi wszystko fajnie liczy, tylko, że na koniec wywala 150,02 zł brutto.
Rzecz sprawdzona w trzech różnych programach, zawsze mi dodaje 2 grosze do kwoty brutto.
O co chodzi?
Orientuję się ktoś? Pomocy, proszę!
A jaka jest niby "poprawna" cena netto, żeby brutto wyszło równo 150 zł?
No wiem, ale jakie to ma znaczenie w obliczu mojego problemu? Programy przeliczają mi według nowej stawki.
kamehameha - na przykład kalkulatorek tutaj mi pomoga w tym: https://faktura.egrupa.pl/invoice/
Wiecie w czym problem?
Nie bardzo, nie uzywam bezplatnych, ale nie wierze, zeby w wiekszosci nie bylo opcji ustalenia czy kwote podajesz w brutto czy netto.
Dokładnie chodzi o taki myk, panowie:
1 sztuka - cena brutto 39 zł - cena netto 31,71 zł
Wpisuję na fakturę 31,71 jako netto i jest gites. Ale jak dam ilość 5 szt to już nie mnoży mi na 195, tylko dodaje dwa grosze i jest 195,02.
Sprawdźcie, że tak jest. Chora sprawa.
Ciezko mi cos doradzic, normalne, platne programy pozwalaja i wpisywac kwote brutto jak i zaokraglac do danej liczby po przecinku.
A tak ogólnie to istnieje takie coś jak ręcznie wypisywana faktura - na druku z poltaxu czy jak im tam. Możesz to kupić tak samo jak polecenie przelewu, DW czy WZ
Użyj Excela, jak nie masz to ściągnij sobie Open Office, potem wzór faktury i w parę minut masz gotową fakturę na 150zł brutto.
W tym przykladzie co podales to dla jednej sztuki wychodzi brutto dokladnie 39,0033 PLN. Po zaokragleniu rzeczywiscie wychodzi 39 PLN. Ale jak pomnozysz to razy 5, to ta zaokraglona resztka tez zwiekszy sie piec razy i caly koszt wyjdzie 195,0165, wiec po zaokragleniu 195,02 PLN. Mozliwe ze to stad bierze sie ta niekonsekwencja - po prostu przy obliczaniu ceny kilku produktow brana jest rzeczywista cena, a nie zaokraglona.
Tutaj masz przykład ciekawej dyskusji na ten temat:
http://www.grupy.egospodarka.pl/Zaokraglanie-kwoty-VAT,t,83646,8.html
I jak zwykle w ustawie o VAT i okolicach, wiadomo że nic nie wiadomo.