Witam, otóż mam wielki problem z uruchomieniem tej gry na mojej grafice gtx 660m poprostu przy próbie uruchomiena tej gry na tej grafice wyskakuje okno z komunikatem błędu (coś tam another..) lecz na zintegrowanej z i7 staartuje odrazu ale z niezadawalającą wydajnością (ok. 11 kl/s przy high). Spotkał sie ktoś z takim problemem i znalazł jego rozwiązanie ?
PS: każda inna gra normalnie przełącza sie na nvidie
Podaj pelna tresc bledu lub logi gry.
Taki oto komunikat ;)
Nie mam pojęcia dlaczego nie działa i dlaczego taki komunikat jest dziwny i sam komunikat mi niewiele mówi? To jakaś sugestia, że już gra jest odpalona? dziwne to, mogliby lepsze komunikaty wymyślać.
Nie wiem co mogę tobie doradzić. Czy można wyrzucić sterowniki od zintegrowanej karty graficznej i zostawić te sterowniki z dedykowanej? Kartę masz dobrą do każdej gry pc, problem z grą jakiś i nie wiadomo jaki :D.
A patch do gry nic nie pomaga?
Zarejestruj się na forum nhl.pl i tam zapytaj ludzi, może będą wiedzieć co masz zrobić, w końcu tam 99% ludzi ma laptopa
Instalowałem patcha i niestety nic nie pomógł :( A tak z ciekawości to jest opcja żeby używać tylko karty dedykowanej ? Być może wtedy by ruszyło...
nie wiem, czy taka opcja istnieje, nie słyszałem o czymś takim, wydaje mi się, że z dedykowanej karty wszystko korzysta automatycznie
//wpisz w google:
jak wyłączyć zintegrowaną kartę graficzną
i jest kilka wypowiedzi ludzi różnych
btw. a weź popróbuj jakieś najbardziej idiotyczne, absurdalne rzeczy w historii PC? np. kliknij prawym przyciskiem na skrócie gry, wybierz właściwości i zaznacz: Wyłącz Kompozycję Pulpitu. Może jak AOERO Win7/8 zostanie wyłączone to gra wybierze dedykowaną kartę? Bo aoero na vista, win7/8 itd przy efektach glass chyba korzysta z karty graficznej z minimalnym stopniu, może gra jakiegoś buga ma i myli się i chce użyć tej zintegrowanej automatycznie? A gdyby ta dziwna rzecz nie pomogła to weź dla zabawy przy innej grze zaznacz wyłączenie kompozycji pulpitu w skrócie, odpal taką grę, zminimalizuj ją (ta gra będzie używała tylko dedykowanej karty bo inne gry nie są zbugowane jak wspomniałeś) i może ten euro truck zobaczy, że używana jest dedykowana to użyje jej? i jakby był cud i by uruchomiła się gra, to wyłączyłbyś tę zminimalizowaną grę. Ale to co napisałem to jakieś kompletnie wymyślone sposoby, które prawdopodobnie są bez sensu, może śmieszne i prawdopodobnie nic nie dadzą, ale próbować można wszystkiego skoro komuś z graczy kiedyś chciało się Windows Media Player uruchomić i zauważył, że World of Warcraft szybciej się wczytuje:
(link cenzuruje strona więc wkleję treści fragment):
"Gracze w World of Warcraft z całego świata meldują, że jeśli podczas gry będzie włączony w tle program Windows Media Player, wszelkie ekrany ładowania staną się zauważalnie krótsze."
btw. w menedżerze urządzeń masz tylko widoczną dedykowaną kartę?
Mam 2: Intel HD 4000 i nVidia gtx 660m
a klikając na tej Intel HD 4000 prawym przyciskiem i wybierając WYŁĄCZ wyłączy się? jest taka opcja? bo tak można wyłączyć kamerkę w laptopie itd, ale nie wiem czy kartę zintegrowaną też.
//btw. a w google co piszą ludzie? przeglądałeś?
Czytałem że gościu wyłączył tą z intela "niby" ale potem miał rozdziałke 640x480 bez możliwości zmiany. Czytałem o tym ale wszyscy piszą teksty typu "Przełącz w panelu na tą karte porzez ustawienia globalne/danej aplikacji" ale to w moim wypadku się wogóle nie sprawdza ponieważ innym aplikacja się włącza ale na złej karcie i maja małą wydajność a u mnie wogóle sie na dedykowanej nie chca te cieżarówki włączyć a jedynie włączaja sie jak najade ppm i wybiore z dostepnych kart ta zintegrowana. Jak narazie nie mam konkretnego rozwiązania tego problemu. Próbowałem róznież uaktualnić ten sterownk z zintegrowanej ale też nic nie pomogło; nawet zrobiłem 2 system bez aplikacji w tle żeby nie przeszkadzały i dalej nic :(
To skoro nic nie pomaga, instalacji sterowników nvidii itd też nie, to próbuj szukać pomocy na innych forach, a może napisz mail do twórców gry? jeśli maila udostępniają to dobrze i jeśli spamu maili nie mają to może ci odpiszą i pomogą? podałbyś im wtedy model laptopa i nazwy kart graficznych, opisał krótko problem, że gra używa tylko zintegrowanej karty, a dedykowanej nie chce i może zapytają się kogoś, jakiegoś swojego programisty, może będzie wiedział? Próbuj różnych metod, założenie konta na forum dowolnym to 15 sekund, napisanie maila to jedna minuta, dwie więc poświęcisz 10, 15 min na opisywanie problemów w kilku miejscach, a później po dniu zajrzysz i poczytasz odpowiedzi. I pisz na forach o laptopach też, bo na ogólnych forach graczy, 97% ludzi może mieć stacjonarny PC więc mało kto ci pomoże.
Komunikat bledu mowi, ze sa uruchomione minimum 2 procesy gry.
Jesli instalowales sterowniki, a gra byla wczesniej zainstalowana, to mozliwe, ze proces gry nie "wylistowal" sobie nowej konfiguracji sprzetowej i probuje uruchomic gre na starym konfigu.
Ja bym pogrzebal w plikach konfiguracyjnych gry albo rejestrze. Najlepiej zacznij od usuniecia pliku konfiguracyjnego gry lub profilu gracza.
\\Edit
Dodam jeszcze, ze zmiana globalna ustawienia glownej grafiki w systemie w wielu grach nie dziala poniewaz gry maja wlasny wybor glownego "urzadzenia wyswietlajacego obraz" i wlasnie w tym przypadku jedynie co moze pomoc to edycja konfiguracji i ustawienie o ile to mozliwe glownej "grafiki" dla gry.
Udało mi się rozwiązać ten problem przez instalacje starych sterowników do mojej karty dedykowanej, które miałem na płytce od producenta laptopa[nowe-320.xx a stare 295.93].
Sorry że 2 poscie ale nie mam konta premium. Chciałem dodać że gra uruchamia sie również na sterowniku 314.22 czyli o 1 wersje niżej od aktualnej ;)