Witam. Mam książkę która można powiedzieć się rozpada. zrobiłem dlatego jej zdjęcia aparatem (12mpx canon). Mam pytanie, czy da radę tak obrobić tą "książkę" aby litery pozostały czarne a całe tło (czyli kartka) była biała dookoła (tak jak normalnie po drukowaniu lub skanowaniu)? Jeśli tak, to jaki program byście polecili (oby jakiś prosty)
a wiesz jak to zrobić (jakiś króciutki opis)
Pokaż przykładową stronę.
oto przykładowa strona
Nie wyświetla mi się. Wrzuć na jakiś hosting.
h ttp://speedy.sh/AzGcW/IMG-1214.JPG
proszę
W irfanview mozesz przerobic wszystkie skany naraz w ciagu kilku sekund, wystarczy ze uzyjesz batch conversion(pod klawiszem B). W oknie ktore sie pojawi wybierasz folder ze skanami, dajesz "Add all", wybierasz tryb pracy "Work as" jako "Batch conversion", zaznaczasz "use advanced options", potem klikasz w button "advanced", tam ustawiasz poziom saturation(nasycenie) na niska wartosc np.-150. Zamykasz okienko advanced, ustalasz folder wyjsciowy gdzie maja sie zapisac przerobione skany "Output directory for result files" i klikasz "Start batch".
W Photoshopie można zrobić to tak (ważne: zdjęcie powinno być dobrej jakości, z jednolitym oświetleniem):
1. Obraz --> Dopasowania --> Czarno-biały... --> OK
2. Obraz --> Dopasowania --> Ekspozycja... --> wartość pola Ekspozycja np. 2.25, na tyle duża, aby tło stało się białe, a tekst był w miarę widoczny --> OK
3. Warstwa --> Powiel warstwę... --> OK
4. W zakładce Warstwy po prawej wybierz powieloną warstwę i przestaw opcję krycia Zwykły na Pomnóż
5. Zduplikuj tę warstwę parę razy (np 9-10), aby tekst stał się czytelny i miał w miarę jednolity kolor
Jest jeszcze jeden sposób, ale wydaje mi się, że gorszy.
w irfanie zrobiłem tak jak mówiłeś, ale szczerze mówiąc, nie widzę żadnej różnicy...
Ustaw jak na screenie. Zeby uzyskac lepsze wyniki mozesz pobawic sie innymi parametrami - jasnosci, kontrastu itp.
http://i47.tinypic.com/j0cxw0.jpg