Co ma wpływ na wybór gildii/bractwa/klanu ? Co bierzecie pod uwagę w wyborze "miejsca" dla siebie? A może wolicie grać samodzielnie?
1) nazwa gildii
2) dostępny komunikator głosowy
3) popularność
4) ilość członków
5) zasady w gildii
6) etap ukończonych misji przez członków
7) poziomy postaci członków
8) czas spędzany przez członków w grze
9) strona/forum gildii
10) inne (jakie?)
Interesuje nasz również jak w Waszych grach funkcjonują gildie/bractwa/klany? Czy są rozbudowane, jaka jest ilość członków, jaki jest sposób rekrutacji, itd.?
Pozdrawiamy
Bractwo DrakenMag [grimmag] - Drakensang Online
W moim bractwie liczą się przede wszystkim zasady. Żelazne zasady. Gildia w tych czasach to coś więcej niż punkt honoru to po prostu sposób, aby przeżyć. W końcu ciężka i odpowiedzialna praca polegająca na zespołowej eksterminacji wrogich nacji, pozawala nam zarobić na chleb, zrobić opłaty i utrzymać rodzinę.
Dawno nie gram w gry z gildiami, ale za czasów Maple Story i innych mmorpg, dzieliłem gildie na dwa typy:
- mocna gildia gdzie są duże wymagania i wysokie progi wejścia. Byłem tam dla zysków (equip, runy itp.)
Więc czynnik z twojej listy to:
5) zasady w gildii (podział dropów z bossów, jasna drabinka awansu itp._
6) etap ukończonych misji przez członków
7) poziomy postaci członków
8) czas spędzany przez członków w grze (są już długo w grze i to nie newbie)
Rekrutacja była prosta, mój level + build i sprawdzenie czy nie jestem trollem itp.. Potem wyraźne podanie, że jak nie będzie mnie na "X" runach to wylatuję z gildii, że muszę zdobyć określony poziom, w określonym czasie itp.
- gildia z ludźmi podobnych charakterów,
8) czas spędzany przez członków w grze (są w tych samych godzinach co ja)
10) inne (jakie?) Klimat, atmosfera
Rekrutacja przez polecenie, bardziej wchodziłem tu na TS, żeby pogadać, komuś pomóc, a nie grindować.
1. Czy komunikują się na komunikatorze jakimś sensownym a nie np jak kiedyś w wowie spotkałem to 25 typa chciało na skype siedzieć podczas rajdu xD
2. Jaka atmosfera panuje w gildii.
3. Ich progress
4. Jakie mają zasady.
5. Czas jaki spędzają w danej grze.