Witam.
Od jakiegoś czasu rozglądam się za szybkim dyskiem zewnętrznym, jednak strasznie ciężko znaleźć coś takiego na allegro, ponieważ mało kto podaje ilość obrotów na minutę. Chciałbym w JAK NAJIŻSZEJ CENIE kupić dysk taki jak w temacie. Zaproponujecie coś?
Z góry dziękuję
Kiedyś miałem 7200, ale odsprzedałem szybciutko. Nie dość, że się grzał, to jeszcze mój port USB chyba miał kłopot z dostarczeniem mu odpowiedniej ilości napięcia, bo dysk potrafił się rozłączać/wypinać i to w najbardziej irytujących momentach np. gdy kopiowane 20GB danych było już na 90%. Ale być może to tylko u mnie. 5400 działają bez zarzuty.
Istotne jest również to, czy płyta główna obsługuje USB3, bo na USB2 nie ma sensu kupować takiego dyski, bo i tak szybkość nie będzie wykorzystana.
Na razie nie mam USB 3.0, ale mam wolny slot PCI i zamierzam od razu dokupić kontroler usb 3.0.
Zależy mi na szybkości dysku, ponieważ chciałbym postawić na nim system i ewentualnie zagrać w jakąś grę(na moim PC mam linuksa i chcę przy nim zostać, a czasem mnie najdzie ochota żeby w coś pograć, ale niestety na linuksie z tym średnio..)
EDIT: hmm, ale jak tak myślę, to może lepiej byłoby dokupić wewnętrzny jakiś nie za duży do tego, a zewnętrzny wykorzystywać po prostu do przechowywania danych.. no dobra, to dzięki za radę
kup oddzielnie. Dysk wewnętrzny jaki sobie wybierzesz + fajną obudowę z interfejsem do podłączenia. Składa to się w 5min i masz dysk zewnętrzny.
np.:
www.amazon.co.uk/ORICO-Enclosure-Tool-free-Installation-Compatible/dp/B00BH83LYG/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1424449040&sr=8-1&keywords=hdd+case+2.5+usb+3.0