Witam zakupiłem dysk Dysk SSD Crucial MX500 250GB SATA3 (CT250MX500SSD1). Sprawdziłem jego prędkość działania poprzez dwa programy AS SSD Benchmark 2.0 oraz Crystal Disk Mark 6.0 . Martwi mnie to że program AS SSD Benchmark pokazuje znacznie słabsze prędkości . Nie wiem którymi odczytami się bardziej sugerować które są bardziej wiarygodne . Zastanawia mnie czy optymalizacja biosu by tu coś dała znaczy się czy dysk by wtedy osiągał lepsze prędkości ? Dysk jest podłączony do portu sata 3.
Specyfikacja komputera :
intel core i5 4440 3,1ghz
gtx 970 msi gaming 4gb
16 giga ramu
zasilacz Vero L1 AC 230v silentium pc
Dla porównania załączam zdjęcia użytkownika morele.net który zakupił ten dysk też nie dawno i te programy wykazały mu takie osiągi :
A jak to mierzyłeś? Zrób kilka testów pod rząd jednym programem i zobacz czy nie ma większych rozbieżności. Za jakiś czas, albo nawet po reboocie zrób to samo drugim programem i wtedy porównaj. Ale skoro jeden z nich pokazuje oczekiwane wyniki to bym się nie przejmował, benchmarki i tak nie mają za bardzo przełożenia na zwykłe użytkowanie.
Przy okazji nie zaszkodzi zaktualizować firmware jeśli jest nieaktualny, bo ostatnia wersja wyszła w czerwcu.
Sprawdziłem jeszcze programem HD tune czy aby na pewno czyta ten dysk poprzez Sata 3 i piszę że poprzez Sata 3 i że obsługuje umda mode 6 ale czyta go poprzez umda mode 5 myślę że w tym leży problem ... Tylko jak to zmienić żeby czytało ten dysk poprzez umda mode 6 ?