Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem dysku SSD. Metodą eliminacji doszedłem do modelu Crucial M4 128 GB (rozważałem jeszcze Samsunga 830, ale parametry porównywalne, a cena dużo wyższa... przynajmniej u nas), który wydaje się być rozsądnym wyborem za bardzo przyjemną cenę. Wciąż jest to jednak niemały wydatek i wolę się upewnić, że warto. Czy ktoś miał styczność z tym dyskiem? A najlepiej czy ktoś ma i korzysta?
Inna sprawa, to kwestia żywotności dysków SSD. Crucial teoretycznie daje trzyletnią gwarancję, ale jeżeli sprzęt za 500zł ma mi się pochrzanić po równo trzech latach to byłoby niemiło, niech chociaż te 5 lat pożyje :p
Mam ten dysk tylko w wersji 64gb, jak dla mnie jest swietny.Programy sie szybciej wlaczaja, system rowniez. Dysk nieslyszalny, zajmuje malo miejsca w obudowie, latwo sie go demontuje i przenosi ( ale w czasach pendriwow to malo wazne )...same plusy jak dla mnie.
Crucial m4 to jakies 2 miechy temu jak wertowalem pclaba pod katem tej technologii byl najlepszym dostepnym ssd (obok intela jakiegos z gornej polki, do ktorego wsadzili kontroler ze swoim wlasnym oprogramowaniem). Co do zywotnosci, to jezeli nie jestes jakims hardkorem, to ten dysk przezyje kompa do ktorego go wsadzisz.
Zreszta apropo zywotnosci to jest/byl nawet jakis projekt/inicjatywa - paru ziomkow kupilo jakis tam ssd czy nawet kilka i zapisuje na nich dzien i noc, nie wiem czy udalo im sie go juz zajechac, ale chyba przekroczyli ilosc zapisow zadeklarowana przez producenta, choc moge cos zle koajrzyc, bo czytalem o tym juz dawno.
mam od 4 dni OCZ Vertex 4 128GB, po upgradzie firmwaru do 1.4. ponoc z firmwarem 1.4 reszta konkurencji jest z tylu.
jak chce ci sie to poczytaj http://www.tomshardware.com/reviews/sata-6gbps-performance-sata-3gbps,3110.html