Witam. Otoz chce zainstalowac windows XP na komputerze ktory jest wyposażony w 7.. i tu moje pytanie czy da sie tak, zeby bylo dwa systemy ? Nie beda sie nawzajem sprzeczały ? Czy poprostu zainstalowac na innej partycji (np. 7 na C, a XP na D?) Robil juz ktos tak ? Jak to wyglada w rzeczywistosci ? Przy wlaczaniu komputera wybiera sie jaki system uruchomic ?
Instaluj drugi system na nowej partycji. Z tym, że instalując XP (choć nie wiem czemu instalujesz ten stary system, ale to już inna sprawa) obok 7 będziesz musiał odzyskać bootloadera.
http://traxter-online.net/naprawa-i-konfiguracja-rozruchu-windows/
Ew. zainstaluj jeszcze raz od początku - najpierw XP, a potem Siódemkę, abyś nie miał problemów z ekranem wyboru systemu.
Z tym, ze XP mam na plytce, ale 7 juz nie. 7 byla na laptopie odkad byl kupiony. Czytalem gdzies tam kiedys, ze jak nie plytka to jak ma sie kupiony system od razu z sprzetem to jakis instalator tam sie powinien znajdowac tego systemu na dysku, to prawda ? ze wystarczy go skopiowac i tyle... ?
To jest partycja odzyskiwania, producent laptopa umieścił pewnie informacje jak z niej korzystać i stanowi ona przypuszczalnie osobny dysk "read-only", natomiast, żeby zainstalować jeszcze jeden system wystarczy, że utworzysz partycję na dysku głównym :)
nei wiem co po ci XP, ale zainteresuj sie VirtualBoxem
tworzysz wirtualny komp, instalujesz XP i udajesz ze masz XP:] w kazdej chwili alt tabem przeskakujesz na 7, mozna wlaczyc wspolny schowek
ja tego uzywalem przed egzaminem E12 zeby pobawic sie ustawienimi w systemie nawet jka cos popsujesz przyewracasz ze snapshota
tak samo z linuksami zawsze mnie odrzucalo ze jak byla potrzeba musialem resetowac kompa bo ten linuks taki fajny ladny i okragly ale kurde cos konkretnego to na nim nie ma (mathcad, matlab, solidworks itp)
uprzedzam atak - tylko mi tu nie wyskakiwac z darmowymi odpowiednikami:]
Zadaj sobie pytanie po co Ci xp, bo jeśli nie masz konkretnego celu to sobie odpuść. Po instalacji xp na siódemkę będziesz musiał naprawić sektor rozruchowy, np programem easy BCD, bo Windows xp nie ma pojęcia co to jest Windows 7.
A jeśli to laptop to zabawa w instalację systemu i drugą partycję może Cie pozbawić tej pierwszej, więc zastanów się tak dokładnie.
Jeśli nie dostałeś nośnika razem z komputerem to albo masz partycję recovery, która jest zintegrowana ze środowiskiem Winre (środowisko naprawcze) i uruchamiasz je klawiszem F8 przy starcie, albo masz partycję recovery (uruchomianą jakiś klawisz z F) - te rozwiązanie często spotyka się w laptopach. Jest też szansa, że sklep nie był do końca uczciwy z Tobą i dał Ci tylko klucz. W takim wypadku MS dopuszcza zorganizowanie sobie nośnika.
Powod dlaczego chce xp ? Niektore starsze aplikacje, gry. Jest z nimi problem na 7. tryby zgodnosci nic nie daja, patche podobnie. czasem to pomaga, lecz nie zawsze. dlatego chce znow uruchomic starego juz xp, i cieszyc sie tym ze gra, aplikacja bedzie dzialac bez problemu.
takich gier jest bardzo mało, lepszym rozwiązaniem będzie pobranie VirtualBox i tam zainstalowanie Win XP, gry będą chodzić. Swoją drogą VMWare jest lepszy do gier 3d, bo bardziej dopracowali 3d w nim niż w virtualboxie. Sprawdź virtualboxa najpierw, powinien ci wystarczyć. Full screen możesz zrobić też.