Witajcie. Pisałem ostatnio, że po 6 latach służby padł mój Canon IP3300. Jakiś czas temu podjąłem decyzję zakupu nowej i stwierdziłem, że tym razem zakupię laserówkę. W związku z tym chciałem się was doradzić o godne polecenia drukarki.
Przede wszystkim to się dobrze zastanów czy to aby na pewno ma być laserówka.
Określ budżet i to czy ma być kolor czy czarno-biała?
Zakładam, że masz na myśli samą drukarkę, a nie urządzenie funkcyjne?
Oj to się obawiam, że będziesz musiał wgłębić w używki albo odrzucić ten kolor, albo zwiększyć budżet.
Powiedź do czego Ci laserówka?
Zobacz coś takiego jak Brother j315W i powiedz czego w nim brakuje.
siwy346 - Już wersja J525W kiepsko drukuje - słaba jakość, a co dopiero można by powiedzieć o J315W? Mój Canon IP3300 oferował o wiele lepszą. No chyba, że mój wujek trafił na felerny egzemplarz.
Drukarka laserowa kolorowa w cenie 300-400 to szału nie ma - w tych cenach to raczej czarno - białe bardziej kosztują.
Jeśli Twój Wujek pakuje byle jakie tusze po 5 zł za sztukę to nie spodziewaj się przyzwoitej jakości.
Po za tym nadal nie określiłeś do czego tej drukarki używasz(studia, szkoła, tak o) i czemu się uparłeś na laser.
U Siebie w domu mam DCP 395, ale 315 parę widziałem i nie wiem co masz do jakości wydruku.
Drukarek laserowych też trochę wstawiłem, sporo widziałem modeli, ale to były głównie modele typowo do biura/firma, najczęściej czarno białe.
Ale z takich mniejszych to rzuć okiem na HP LJ 1102 albo Kyocera FS-1061DN - ale tu musisz sobie powiedzieć, że byle jakich tonerów po taniości wsadzać nie będziesz..
Weź pod uwagę koszty eksploatacji urządzenia laserowego, popatrz na ceny tonerów i bębna i mnie na uwadze, że nie każda marka(tu Kyocera) lubi zamienniki.
siwy - Na oryginałach miał tak samo słabo. Chciałem laser, aby nie wydawać za bardzo kasy na eksploatację. Już i tak jestem w plecy z powodu tuszy w zepsutej drukarce.
wert - Nie da rady nic fajnego wyhaczyć?
HP LJ 1102 to jest czarno biała
Ja w pracy zetknąłem się ze starczym modelem takiej - HP - http://www.ceneo.pl/210881 i powiem, że no jakoś wydruku i cena to może i ok ale koszta eksploatacji to są już drogie. Toner trzeba liczyć ok 120 -150 (zamiennik) a w drukarce masz 3 kolory + czarny.
Mnie czarny wystarcza na ok 1500 - 2000 stron (taki za ok 120 zł przy druku eco mode - czyli słabszym).
Nie wiem czy jest to takie opłacalne - zależy ile drukujesz i w jakiej jakości.
Może znajdzie się jakiś Samsung czy Brother za tą cenę.
HP LJ 1102 to jest czarno biała
Jak najbardziej. ;)
Ale rzuciłem dwoma małymi modelami bo moim zdaniem szukanie koloru, nówki w kwocie 300-400 zł to bezsens.