Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dostałem polecenie służbowe ogarnąć Cisco CCENT - prośba o pomoc!

21.06.2016 12:59
IGG
1
IGG
60
Hohner

Dostałem polecenie służbowe ogarnąć Cisco CCENT - prośba o pomoc!

Szanowni informatycy - dostałem polecenie służbowe ogarnąć CCENT i zrobić egzamin, wtedy dostane podwyżkę ;)

Pytanie za 100 pkt jako, że jest to dla mnie nowość (sieci na poziomie większym niż konfiguracja routera i AP w domu) - od czego zacząć? Skąd wziąć/kupić materiały? Kurs przydatny czy można samemu to ogarnąć w domu?

Ogarniam googla właśnie i szukam jakiejś drogi do celu, ale może ma ktoś już drogę opracowaną i mógłby pomóc?

21.06.2016 13:19
Drackula
2
odpowiedz
Drackula
239
Bloody Rider

nie jestem na 100% pewien, ale wydawalo mi sie ze CISCO robi kursy online na ten poziom wiedzy o sieciach.

W UK napisane jest tak: All methods of Cisco training are available - Classroom, Global Online, mobiles, nights and on the move. Certification exams can be taken all over the UK.

A pracodawca sobie to fajnie wykombinowal, po co zatrudnic kogos za 2000 jako mozna IGGiemu dac 250 podwyzki :)
Zaplaca ci chociaz za ten kurs i egzamin czy twoje koszty? :p

post wyedytowany przez Drackula 2016-06-21 13:23:49
21.06.2016 13:20
IGG
👍
3
odpowiedz
IGG
60
Hohner

koszty moje oczywiście a podwyżka większa niż 250 na szczęście ;)

Hmmm kurs online to by było coś, ogarnę :P

21.06.2016 13:35
4
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

Za moich czasów nie było jeszcze CCENT, ale z tego co wiem, to taka odchudzona wersja CCNA. Czyli pewnie zawiera podstawy sieci, switching i routing, ale bez wnikania w szczegóły.

Materiały multimedialne na pewno znajdziesz na stronie Cisco. Załatwienie ebooków raczej też nie powinno stanowić problemu z pomocą Google. Nie wiem czy są jakieś książki z CCENT wydane w Polsce, ale materiały z Cisco i tak powinno się przeglądać tylko w oryginale. Chyba że naprawdę chcesz raczyć się "przełącznikami" i innymi łozizmami.

Nauka CCNA wymaga dostępu do pracowni. Możliwe, że materiał z CCENT da się ogarnąć bez tego, ale jednak lepiej wiedzieć, jak wyglądają prawdziwe switche i routery.

Co do egzaminów. Cisco przez lata miało nieciekawą opinię w tej kwestii. Pytania typu "co jest (według nas) najlepsze", wymaganie wiedzy z zagadnień, o których nie wspominano w książce, odpowiedzi sformułowane w absurdalnie skomplikowany sposób (na próbnym teście z CCNP Switch zagięli mnie pytaniem czym jest VLAN...), zabugowane laborki. Na szczęscie w zeszłym roku ruszyło się coś w tym temacie i egzaminy nie wyglądają już jak łamigłówki z przygodówek point-and-click, w których trzeba było czytać twórcom w myślach.

21.06.2016 14:00
5
odpowiedz
Abydosik
39
Chorąży

Po pierwsze CCENT to nie odchudzone CCNA, a jedna z części CCNA. CCNA można zdawać w całości lub rozbić na 2 części INCD1 (CCENT) + INCD2. O ile raczej nie ma sensu rozbijać zdawania CCNA na dwie części, tak teraz jest wyjątkowa sytuacja, gdyż Cisco zmienia syllabus w sierpniu i zmieni się trochę zakres materiału do zdania CCNA. Materiału jest od groma i warto rozważyć zdawanie tylko pierwszej części przez zmianą syllabusa (bodajże 20 sierpnia). Jeśli chodzi o materiały to tylko i wyłącznie angielskie źródła. Książki są właściwie 2 sensowne do wyboru:
1. CCENT/CCNA ICND1 100-101 Official Cert Guide Wendella Odoma
2. CCENT Study Guide: Exam 100-101 (ICND1) - Todd Lammle
Trzeba obie zobaczyć, gdyż pisane są trochę innym językiem. Sam polecam drugą pozycję.

Ale same książki to nie wszystko. Przede wszystkim do książek trzeba jakiś kurs video ogarnąć. Tu z pomocą przychodzi youtube i fajny kurs od dancourses:
www.youtube.com/playlist?list=PL33E07ECCA73C0755 - to pierwsza część kursu, są w sumie 4 części
albo moim zdaniem doskonały kurs na CBT Nuggets:
www.cbtnuggets.com/it-training/cisco-ccna-icnd1-100-101
Za kurs z CBT Nuggets trzeba zapłacić (albo znaleźć go w necie), ale jest naprawdę rewelacyjny.

Do tego dochodzi jeszcze jedna rzecz. Labki. Bez nich nie ma co podchodzić do egzaminu. Ale bzdurą jest tekst, że do CCNA trzeba mieć dostęp do pracowni. W tej chwili do CCNP można się przygotować mając dostęp tylko do programów pozwalających ćwiczyć wszystkie warianty, które są opisywane w książkach, czy w kursach video.
Programy te to emulator urządzeń Cisco - GNS3, oraz narzędzie Cisco (ale trzeba poszukać w sieci) Cisco Packet Tracer - to natomiast jest symulator. W którymś z tych programów trzeba przelabować wszystko, co w książce, aby się zaznajomić trochę z praktyką i przede wszystkim, żeby poznać składnię CLI od Cisco. Gdy przykładów w książce będzie za mało, można jeszcze przerobić coś stąd:
www.freeccnaworkbook.com/workbooks/ccna

Ostatecznie, jeśli odpycha cię literatura angielskojęzyczna, pozostaje chyba jedyna sensowna książka na rynku polskim:
CCNA 200-120. Zostań administratorem sieci komputerowych Cisco - Adam Józefiok

Mam nadzieję, że co nieco pomogłem.

21.06.2016 14:42
6
odpowiedz
zanonimizowany166638
152
Legend

No, niech będzie. Wymagana jest pracowania LUB laborki. Chociaż ta pierwsza opcja zawsze będzie wskazana, jeśli tylko jest dostępna. Zwłaszcza jeśli w przyszłości ktoś miałby pracować ze sprzętem, a nie tylko konsolą.

Byłem pewien, że CCENT to dawne CCNA Discovery, które było uproszczoną wersją CCNA Exploration, ale teraz widzę, że to jednak dwie różne rzeczy.

Forum: Dostałem polecenie służbowe ogarnąć Cisco CCENT - prośba o pomoc!