Witam, zakupiliśmy jakiś czas temu mikrofon pojemnościowy: MXL 990 (za te cene podobno najlepszy mikrofon).
A więc, nagrywałem na nim wokale w profesionalnym studiu, z mega wygłuszeniem, wzmacniaczami, świetną kartą dźwiękową, z monitorami odsłuchowymi, jakość była rewelacyjna.
Do tematu: Realizatorzy do domowego studia polecili nam właśnie tego majka, ale nie mieliśmy bladego pojęcia co z resztą sprzętu. Złożyliśmy się z kumplami na niego, i zakupiliśmy odrazu wraz z popfiltrem, stojakiem, oraz SAMSON phantom. Wiem tylko tyle, że to przedwzmacniacz, mam ważne pytanie, czy zastępuje on mikser? Czy wzmacnia jakość dopiero gdy użyje się wraz z mikserem?
Dalej, kupiliśmy dla sprawdzenia, po znajomości za 100zł mikser: BEHRINGER XENYX 802, jechaliśmy na karcie dźwiękowej zintegrowanej (takiej jaką mieliśmy w komputerze) Jakość nagrania nie była zła, po masteringu była naprawde do przyjęcia, nagraliśmy kilka kawałków. Z czasem kable przestały funkcjonować tak jak powinny, nie łączyły, poszło po jakości i przestaliśmy nagrywać. Chcemy znów zacząć, nigdy nie użyliśmy tego wzmacniacza/przedwzmacniacza SAMSON phantom, nie wiedzieliśmy nawet jak i do czego podłączyć, ktoś wie?
Materiały na kabinkę jesteśmy wstanie zdobyć/zakupić, jednak chodzi nam o reszte, co warto zakupić, jaką karte dźwiękową jak najtańszą, a jak najlepszą, jesli możliwe - tanie dobre odsłuchy. Z czasem pewnie też kupimy lepszy mikser.
+ ZAZNACZAM, ŻE NAGRYWAJĄC PRZEZ PEWIEN CZAS NA TYM SPRZĘCIE (MXL 990 + XENYX 802) nie mieliśmy możliwości słyszenia własnego wokalu przy nagrywaniu. Co nam to umożliwi?
Jeśli czegoś nie sprecyzowałem - pisać.
pilnie czekam na wasze porady, 5!