Wrzucajcie tu filmy, które są według Was wybitne, lub przynajmniej bardzo dobre a wielu ludzi pewnie o nich nie słyszało. Wiem, że zaraz podniosą się głosy i wielu z Was będzie się przepychało kto ile z wymienionych przeze mnie tytułów już widział ("stare", "znane"), ale darujcie sobie, po prostu jak macie coś pisać to się dorzucajcie, kupujcie, oglądajcie, ściągajcie, bo warto. Byle nie filmy co lecą, albo za 5 lat będą leciały w Polsacie czy inne blockbustery typu Avatara i Titanica.
Mała lista ode mnie:
This Is England (2006) - RT 93%
Jagten (2012 ) - RT 95%
Gandhi (1982) - RT 89%
Bhaag Milkha Bhaag (2013) - RT 86%
Man on Wire (2008) - RT 100%
Incendies (2010) - RT 92%
Idi i smotri (1985) - RT 95%
Po prawej oceny z RottenTomatoes, czasami się na RT przejadę, ale generalnie ani Filmwebowi, ani IMDB nie ma co wierzyć, jeśli o nie chodzi.
Mnie się podobało Klass. Wydaje mi się, że film mało znany. Na tym całym RT ma 88%.
Sound of Noise (Nieściszalni) (2011) :) - zwycięzca nagrody publiczności na Warszawskim Festiwalu Filmowym w 2011 roku.
86% na tym RT
Jacob's Ladder (Drabina Jakubowa) (1990)
tylko 70% na RT, ale film według mnie dobry, polecam
this is england, dobry film, z dobrym przesłaniem. niestety nie udalo im sie zwalczyc muslimow i takie mamy efekty
Save the Tiger. Nie wiem ile ma na Rotten Tomatoes, ale gówno mnie to obchodzi. Jeden z lepszych filmów jakie widziałem, Jack Lemmon dostał oscara za główną rolę.
Man on Wire i Jagten widziałem już kawałek czasu temu i bardzo mi się podobały.
O reszcie nie słyszałem. Będę musiał obadać cóż to ;)
Polskie:
Persona non grata - spokojne i dobrze napisane
Doskonałe popołudnie - proste i pozytywne kino młodych ambitnych
Wiele starszych polskich filmów od znanych nazwisk, ale nie ma co nich pisać, jednak jest jeden, chyba zapomniany, a mocny
Ucieczka(1986) - świetne role, nietekturowe postacie, ciężki klimat oczekiwania, no i fabuła(i miażdżące zakończenie) jak litr czystej, bez kompromisów i upiększeń. Chciałbym remake umieszczony we współczesnych czasach a nie jakieś sale samobójców.
Zagraniczne:
Uwolnienie(1972) - początkowo spokojny i miły, ale szybko rodzi się napięcie i robi się nieładnie, mocne męskie kino
Sunset Limited - teatr(od McCarthy'ego od Drogi) dla dwóch(genialnych) aktorów, o życiu i sprawach ostatecznych
Chciwość(2011) - plejada aktorska, temat aktualny, styl jak biurowce banków, elegancki i oszczędny
Ostre cięcia - GENIALNA francuska czarna komedia o tym, co zrobić, aby zdobyć stanowisko w czasie kryzysu
Ciało i krew(1985) - Verhoeven(robocop, nagi instynkt, żołnierze kosmosu) i późne średniowiecze. Dla fanów bezkompromisowego połączenia historii i kinowej fantazji
No to chyba na razie wystarczy...
Ode jeden, ktory przyszly mi natychmiast do glowy i ktory chetnie jeszcze raz obejrze: "Chaplin"
Z Downeyem Jr, jeszcze przed problemem z narkotykami: http://www.imdb.com/title/tt0103939/
Dowod na to, ze gosc jest nie tylko gwiazda, ale tez dobrym aktorem - w mojej opinii przynajmniej.
Świetny temat :)
Każdy ma takie filmy, które lubi, ale o których nikt właściwie nie słyszał. Ja zawsze staram się nakłonić znajomych do ich obejrzenia. O dziwo, większość nadal się do mnie odzywa :)
Czysty surrealizm, niestety fabuły nie nadają się do opisania, to trzeba zobaczyć i przeżyć:
- Dziewięć żywotów Tomasza Katza (2000)
- The American Astronaut (2001)
Filmy Aleksandra Rogożkina, słowiańskie klimaty, trochę zalatują "Rejsem" Piwowskiego. Niestety mam słabość do oglądania ich ze szklanką vodki w ręce.
- Osobliwości narodowego polowania (1995)
- Osobliwości narodowego wędkarstwa (1998) - u nas wydane jako "Butelka na haczyku"
- Osobliwości narodowego polowania zimą (2000)
Dodatkowo tego samego reżysera, poważniejsze patrzydło:
- Kukułka (2002) - Cytat z Filmwebu: Film trzech bohaterów: młodej Laponki, która na wojnie straciła męża, rosyjskiego oficera, który jako jedyny przeżył bombardowanie i Fina, zwerbowanego siłą do niemieckiej armii.
Fińska kinematografia:
- Sauna (2008) - Wytycznie granic między Rosją i Finlandią w 1595. Bezimienna wieś i dziwny budynek sauny w lesie. Jeden z bardziej klimatycznych dreszczowców jakie widziałem.
Tyle, na szybko, wpadło mi do głowy.
Filmy które wypisałem poniżej może nie uważam wszystkie za wybitne ale naprawdę dobrze mi się oglądało (głównie ze względu na klimat).
Beyond the Black Rainbow
The Hunt for BTK Killer
Gunhed
Bunkier SS
Das Experiment
The Box