No właśnie? Przykład sprzed chwili: mobilny Facebook nie ładuje mi jednej strony, więc chciałbym się przełączyć na wersję komputerową. Wchodzę w ustawienia i oczywiście przycisku przełączenia nie ma, no to zmieniam user agenta w przeglądarce na PC i co? I dupa! Nadal jest mobilna wersja! Po jaki ch*j jest ten user agent, skoro deweloperzy stron internetowych wiedzą lepiej ode mnie, co jest dla mnie lepsze? Oczywiście nie twierdzę, że tak jest z każdą stroną, ale ze zdecydowaną większością tak.
strone mobilna robi sie jedynie w jednym celu: bo strona byla latwiej wyszukiwana przez wyszukiwarki dzialajace z telefonu. By stala wyzej w rankingach, by byla lepiej widoczna.
Tak mi powiedziano.
Sam ostatnio narzekalem. Dwa serwisy z ktorych korzystam na codzien doprodukowaly sobie wersje mobile. Wynik: w jednym z nich cale galezi menu sa niedostepne, w drugim wszystko dziala ale calosc zostala tak zaprojektowana ze zamiast 2-3 klikow trzeba sie troche wiecej naprzewijac i naklikac.
Co lepsze oba serwisy niejaka wymuszaja wersje mobile - w obu zapomniano o przycisku "powrot do pelnej wersji serwisu".
Osobiscie uwazam ze wersja mobile - owszem ale jedynie wtedy gdy jest dobrze i z glowa zaprojektowana jako opcja dla ludzi z mniejszymi ekranikami. Buttony na pol ekranu podczas gdy wiekszosc siedzi na ~5" sa niepotrzebne.
Facebook obok M$ i Google zawsze wiedzą lepiej niż ich użytkownicy. I z tym będzie tylko gorzej.
Poza tym pewnie nie bazują na UA przeglądarki, tylko rozdzielczości ekranu przy serwowaniu strony.
I tez uważam za idiotyzm wmuszanie tego, co oni myślą, że jest słuszne, ale co można z tym zrobić? Pozostaje tylko zaprzestanie korzystania.
To jak to w sumie jest w przypadku telefonów, które posiadają rozdzielczość 1080p? Ja mam 720p, którą mogą mieć też laptopy, i mimo to wyświetla mi mobilną wersję. Chyba że strony biorą coś jeszcze pod uwagę.
W dobie wszechobecnej akceptacji dla javascriptów czy innych ułatwień do wykradania danych przez przeróżne aplikacje, wyciąganie informacji o sprzęcie jest powszechne.
Więc pewnie jeszcze wiedzą dokładnie na czym odwiedzasz ich stronę i dopasowują ją do urządzenia (a raczej swojego widzimisię).