Pizza to mąka + woda + drożdże + dowolny olej roślinny + ser + sos pomidorowy + pieczarki + inne składniki takie jak np. szynka, tuńczyk, oliwki, szparagi, kapary, papryka, cebula, ananas, pomidory, kukurydza, ogórek kiszony, czosnek, szpinak i inne jakieś warzywa. Nie ma tego wszystkiego na jednej pizzy, ale każda pizza ma kilka składników dzięki czemu jest bogatsza od chipsów, które robi się z krojonych ziemniaków zanurzonych w oleju i przyprawionych solą. Nawet zwykła kanapka z białego chleba, który je większość osób składa się z białego chleba, masła i jednego składnika.
Co musi być w pizzy by zaczęli ją nazywać zdrowym jedzeniem? Do mąki białej dosypać mąki pełnoziarnistej?
Tu nie chodzi o to zdrowa czy nie. Jak ktoś 6 razy w tygodniu zżera pizzę o fi 30 cm to jaki ma być ? Wóda też w przyzwoitych ilościach nie szkodzi. Tylko, że dla każdego ta "przyzwoitość' ma inny wymiar.
Jak raz w tygodniu spałaszujesz /z zegara/ 20 minut pizzy to nie umrzesz.
Niezdrowe to są te mrożone wynalazki, głównie ze względu na kosmiczną zawartość soli.
"Normalna" pizza to potrawa jak każda inna, tak samo zdrowa/niezdrowa jak choćby schabowy z ziemniakami. Kwestia umiaru i zdrowego rozsądku w odżywianiu.
Ja zawsze mówię (jak sobie kupuję pizze) że pizza jest zdrowa, bo zawiera warzywa
Taki hamburger sam w sobie też jest zdrowy, to fast-foody zrobiły z niego bułkę nadzianą zawałem serca :)
Ktoś mówi, że pizza jest niezdrowa? Chyba taka tania mrożonka... I może dla ludzi cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego, którzy np. nie powinni jeść świeżego pieczywa i ogólnie pieczywa pszennego. Oczywiście zależy też ile sera jest nawalone i co to za ser...
Oczywiście, że jest niezdrowa!
Wszyscy, którzy jedzą pizzę, prędzej czy później umrą i to jest fakt!
A teraz serio: zależy, jaka pizza. Tania mrożonka albo robiona z nie wiadomo jakich składników może być kiepskim wyborem. Poza tym co za dużo to niezdrowo - ale to tak jak np. z makaronami, ryżem czy tysiącem innych rzeczy.
Generalnie jednak nie jest niezdrowa, byleby nie ograniczać się wyłącznie do niej.
Proszę. Przykładowe zdjęcie jedzenia uważanego za śmieciowe. Jest też pizza.
Z pizzą jest tak jak z każdym innym pieczonym daniem, nie jest zdrowa dla osób u których nadmiernie odkłada się cholesterol
WOW wasza wiedza i inteligencja mnie coraz bardziej zaskakuje mimo, ze myslalem, ze nic mnie nie zaskoczy tu.
Pizza to spore pojęcie. Zazwyczaj kojarzy się z wielką ilością tłuszczów nasyconych (ser żółty) oraz węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym (biała mąka). Do tego przez większość jest uważana za smaczną, więc zazwyczaj je się dużą ilość + zapijanie słodzonymi napojami (cukry proste). I w takim połączeniu będzie stanowić danie wysokoenergetyczne, a więc sprzyjające tyciu.
Dosypanie mąki z pełnego ziarna będzie korzystne, ponieważ zwiększy się ilość błonnika spowalniającego wchłanianie węglowodanów, no i dzięki otoczce mielinowej ziarna dostarczymy więcej witamin i minerałów.
Zdrowa pizza, to taka na cienkim razowym cieście z małą ilością sera, bez tłustego mięsa, za to z większa ilością warzyw.
Wiarołomca --> Puste kalorie to ma alkohol, a nie pizza. Spoko, mało kto wie co to są te "puste kalorie" :)
Nemrok19 --> Gotowane dania czy pizza nie jest przyczyną odkładania cholesterolu w tętnicach. Z pokarmu dostarczamy tylko 20% cholesterolu, a 80% produkuje wątroba. Cholesterol jest ZDROWY i potrzebny. Jeśli komuś się odkłada to dlatego, ze organizm próbuje naprawić szkody. Nie należy obniżać ilości jedzonego cholesterolu, to nie skutkuje. Lekarz musi dojść do tego, jakie organy są uszkodzone i znaleźć przyczynę.
William_Wallace - spoko :) Dla mnie pizza tez, bo za duzo jest nieptorzebnych rzeczy w niej , kiedys mialem to gdzies, teraz jednak staram sie jesc zdrowie ji bardziej bacznie dobierac posilki :) Z toba to bym chetnie porozmawial o zywnosci bo z tego co pameitam to dosc ogarniety w tym jestes :)
@ William_W
spróbuję zrobić z dodatkiem mąki innej niż pszenna, bo mi się te białe ciasto z lekka przejadło...
Wszyscy, którzy jedzą pizzę, prędzej czy później umrą i to jest fakt!
Nie masz na to żadnych dowodów. Jadłem pizzę już dawno, a jeszcze nie umarłem.
Józek---> Nie zgadzam się. Wóda jest niezdrowa w każdej ilości- osłabia organizm. Strzał pieprzówki w to bym nie klasyfikował bo to wóda z czymś także zaliczam to do innego produktu
Co teraz jest zdrowe? Nawet warzywa nie są. Kiedyś w jakimś programie o mitach na temat odżywiania było, że ileś lat temu pomidory miały w wuj witamin itd. a teraz musisz ich zażreć dużo co by przygarnąć tą samą ilość witaminy. Jak jest naprawdę kij wie. Jak to mówią, to co dobre jest nielegalne, niemoralne albo skraca zycie:-)
Wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem.