Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: DELL PRECISION TOWER 5810 ulepszenie - CPU czy GPU?

20.02.2020 13:37
1
webska
1
Junior

DELL PRECISION TOWER 5810 ulepszenie - CPU czy GPU?

Witam serdecznie,

Potrzebuję porady odnośnie ulepszenia mojego komputera.
Zajmuję się architekturą wnętrz. Komputer używany głównie do modelowania i renderingu.
Jest poprawnie, ale nie tak super jak mogłoby być.
Model często się zawiesza przy obracaniu, zwłaszcza gdy jest dużo geometrii.
W czasie renderowania zużycie procesora na poziomie 100%, więc w sumie nic nie można już robić.
Zastanawiam się nad dołożeniem drugiej karty graficznej. Chyba najlepiej jakiejś do gier i z rdzeniami CUDA. Ale na tym kończy się moja wiedza. Ewentualnie drugi procesor? Nie wiem co dałoby mi lepszy efekt. Ma być płynnie i szybko i tak do 3,5-4 tys. (może da się taniej a różnica nie będzie znacząca?) W obecnej konfiguracji render ma lepsze osiągi na CPU niż na CPU + GPU.

DELL PRECISION TOWER 5810
Procesor: Intel Xeon CPU E5-1650 v3 @ 3.50GHz (12 CPUs)
RAM: 32GB RAM
Karta graficzna: Nvidia Quadro K2200
SSD 120 GB + 2x HHD 1TB

Jestem laikiem więc nie wiem czy płyta główna pozwala na umieszczenie drugiego procesora czy karty oraz jak wygląda kwestia chłodzenia. Jeśli mam gdzieś sprawdzić dodatkowe podzespoły to proszę o pomoc jak to znaleźć.

Pozdrawiam,

Monika

20.02.2020 15:20
2
odpowiedz
bordzisz
25
Konsul

Zacznij od podania programu, w którym pracujesz ;)

Osobiście pracuję Revicie i niestety cały Autodeskowy software renderuje grafikę na CPU i na dokładkę słabo radzi sobie z wielordzeniowością, więc jedyne co ma wpływ na wydajność to taktowanie rdzenia.

Powiedziałbym, że najczęściej za spadek wydajności odpowiada zapchanie ramu, ale przy 32gb nie powinno być problemu.

Jeżeli renderujesz przez jakieś wtyczki typu VRay, to tam już chyba da się wymusić renderowanie przez GPU i wtedy karta ma większe znaczenie.

20.02.2020 15:32
mirko81
3
odpowiedz
mirko81
75
Slow Gaming

Tu znalazlem spis co może być w stacji

https://link.do/3urnW

https://link.do/CBXMS

post wyedytowany przez mirko81 2020-02-20 15:42:41
Forum: DELL PRECISION TOWER 5810 ulepszenie - CPU czy GPU?