Cały czas jak odwiedzam bibliotekę to natykam się na thrillery, a przeczytałbym coś (powiedzmy) mroczniejszego. Jedyny horror Koontza jaki udało mi się przeczytać to Odwieczny Wróg i póki co nie spotkałem się z niczym, co przebiłoby tę książkę klimatem.
Ma słabsze i lepsze, ale generalnie nie ma znaczenia, który wybierzesz :) Pisze wystarczająco dobrze, żeby praktycznie każdą jego książkę "zassać" :)
Północ - jeden moich ulubionych horrorów w ogole - swietnie napisana historia. Polecam.
Koontz ogólnie prezentuje wyjątkowo wysoki poziom wiec po co by nie sięgnąć ciężko się rozczarować (chociaz wiadomo - raz jest lepiej raz gorzej)
Bardzo polecam "OPIEKUNOWIE", świetna historia! Chyba nawet zekranizowana. Jeśli zainteresował Cię Koontz, na pewno przy nim można polecić Grahama Mastertona.
Witam, polecam Ostatnie drzwi przed niebem, Nieznajomi, Jedyna ocalona, Opiekunowie.
A! Zapomniałem! Szepty to jedna ze starszych powieści Kontza ale wg mnie jedna z lepszych.
Ja to bym sie kłócił czy Masterton stoi gdzieś blisko przy Koontzu - IMO to dwaj różni pisarze o odmiennych pomysłach na horror.
Moze i styl mają podobny (Koontz ma jednak lepszy warsztat pisarski) ale powieści Koontza bazują (IMO oczywiscie:)) na atmosferze niedopowiedzenia i powolnym budowaniu napięcia - Masterton epatuje okrucieństwem(często skrajnym) i prostymi schematami fabularnymi od razu wrzucając czytelnika w kocioł z klimatem horroru - ja to tak odbieram.
Jak ktoś polubił Koontza to ja polecam bardzo subtelną powieść grozy "Najciemniejsza część lasu" Ramseya Campbella - ostatnio wpadła mi w ręce i w jakis sposob przypomina mi klimatem "Północ" właśnie.
A Mastertona tez jak najbardziej polecam:F - wszystkim. Mistrz - jedyny w swoim rodzaju:F
Szepty przeczytane :P Jeśli chodzi o powieści o psycholach to bardziej podobała mi się Prędkość. Chyba wezmę się za tę Północ najpierw jak tak polecasz i potem dam znać czy się podobała :) Potem Opiekunowie, Nieznajomi, Drzwi do grudnia o ile znajdę (Północ niedawno widziałem w bibliotece). Dzięki wszystkim za propozycje. Jak macie coś jeszcze to się nie krępujcie :D