Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dean Koontz - możecie polecić mi jakiś horror tego autora?

01.11.2012 18:24
1
zanonimizowany631700
21
Pretorianin

Dean Koontz - możecie polecić mi jakiś horror tego autora?

Cały czas jak odwiedzam bibliotekę to natykam się na thrillery, a przeczytałbym coś (powiedzmy) mroczniejszego. Jedyny horror Koontza jaki udało mi się przeczytać to Odwieczny Wróg i póki co nie spotkałem się z niczym, co przebiłoby tę książkę klimatem.

01.11.2012 18:40
Hellmaker
😊
2
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Ma słabsze i lepsze, ale generalnie nie ma znaczenia, który wybierzesz :) Pisze wystarczająco dobrze, żeby praktycznie każdą jego książkę "zassać" :)

01.11.2012 19:11
3
odpowiedz
Tempero
21
Legionista

Polecam "Drzwi do grudnia".

01.11.2012 19:25
szarzasty
4
odpowiedz
szarzasty
87
Mork

Północ - jeden moich ulubionych horrorów w ogole - swietnie napisana historia. Polecam.
Koontz ogólnie prezentuje wyjątkowo wysoki poziom wiec po co by nie sięgnąć ciężko się rozczarować (chociaz wiadomo - raz jest lepiej raz gorzej)

01.11.2012 19:29
Bucha
5
odpowiedz
Bucha
162
Hashish Air Kahn

Bardzo polecam "OPIEKUNOWIE", świetna historia! Chyba nawet zekranizowana. Jeśli zainteresował Cię Koontz, na pewno przy nim można polecić Grahama Mastertona.

01.11.2012 20:31
6
odpowiedz
Sebastian7809
1
Junior

Witam, polecam Ostatnie drzwi przed niebem, Nieznajomi, Jedyna ocalona, Opiekunowie.

01.11.2012 20:50
7
odpowiedz
Sebastian7809
1
Junior

A! Zapomniałem! Szepty to jedna ze starszych powieści Kontza ale wg mnie jedna z lepszych.

01.11.2012 21:46
szarzasty
8
odpowiedz
szarzasty
87
Mork

Ja to bym sie kłócił czy Masterton stoi gdzieś blisko przy Koontzu - IMO to dwaj różni pisarze o odmiennych pomysłach na horror.
Moze i styl mają podobny (Koontz ma jednak lepszy warsztat pisarski) ale powieści Koontza bazują (IMO oczywiscie:)) na atmosferze niedopowiedzenia i powolnym budowaniu napięcia - Masterton epatuje okrucieństwem(często skrajnym) i prostymi schematami fabularnymi od razu wrzucając czytelnika w kocioł z klimatem horroru - ja to tak odbieram.
Jak ktoś polubił Koontza to ja polecam bardzo subtelną powieść grozy "Najciemniejsza część lasu" Ramseya Campbella - ostatnio wpadła mi w ręce i w jakis sposob przypomina mi klimatem "Północ" właśnie.
A Mastertona tez jak najbardziej polecam:F - wszystkim. Mistrz - jedyny w swoim rodzaju:F

01.11.2012 22:08
9
odpowiedz
zanonimizowany631700
21
Pretorianin

Szepty przeczytane :P Jeśli chodzi o powieści o psycholach to bardziej podobała mi się Prędkość. Chyba wezmę się za tę Północ najpierw jak tak polecasz i potem dam znać czy się podobała :) Potem Opiekunowie, Nieznajomi, Drzwi do grudnia o ile znajdę (Północ niedawno widziałem w bibliotece). Dzięki wszystkim za propozycje. Jak macie coś jeszcze to się nie krępujcie :D

Forum: Dean Koontz - możecie polecić mi jakiś horror tego autora?