Witam, mam małe pytanko, mam podkręconego procka do 2.7 da się więcej z tego proca wycisnąć ? Dodam że mam fabryczne chłodzenie w grę wchodzi kupno nowego coolera ale w przystępnej cenie i jak z moją kartą ? Mam ją od niecałego tygodnia nie była podkręcana, karta ma może miesiąć, jak u niej z OC ?
Nie
Masz tragiczną płytę główną
Mało stabilny zasilacz
Słabe boxowe chłodzenie, które ledwie wystarcza na taktowanie box
Co masz na myśli mówiąc mało stabilny zasilacz ? A co do płyty jaka by się nadawała pod to wszystko ? Oczywiście cena przystępna. Co do boxowego chłodzenia mówisz że nie wyrabia przy fabrycznym taktowaniu ?
z samego proca da sie ale z tym zasilaczem i ramem (no chyba ze obnizysz taktowanie ramu) to pewnie bedzie problem. nie chcialo mi sie sprawdzac plyty glownej, ale generalnie to nie widze tego.
ja mojego Q6600 do 3.4 mam podkreconego (max jaki udalo mi sie wyciagnac to 3.8GHz ale to bylo bardzo niestabilne) ale musialem zmienic chlodzenie bo na boxowym jak na moj gust temperartury byly za wysokie.
a ile wycisnąłeś na boxowym ?
PS. w tej chwili przy słuchaniu muzyki, przeglądaniu netu itd. mam na rdzeniach średnio temp. 60 stopni czy to oby nie za dużo ? Mierzone speed fanem
na boxowym 3.4, tylko temperatury byly po 55-60*C w stanie spoczynku...
na obrazku - to co mam i parametry.
i jeszcze ponoc zalezy jaki Revision jest twoj proc, ja mam G0 (jak widac na obrazku) co ponoc jest najlepsza mozliwoscia.
edit: w tej chwili mam 31 do 35*C w zaleznosci od rdzenia. jak testowalem stabilnosc to 60*C pod pelnym obciazeniem.
to nie czaje skoro wycisnąłeś 3.4 i temp. w spoczynku miałeś po 55 stopni to jakim cudem ja mam przy 2.7 na boxowym w tej chwili srednio 60 stopni w spoczynku ?...
a skad mam wiedziec jakie masz paremetry w BIOSie, jaki masz przeplyw powietrza w obudowie, etc?? moze masz za duze napiecia ustawione a moze masz slabo docisniety heatsink do proca, moza jeszcze troche pozgadywac.
Jak chcesz coś pozamiatać w kompie polecam Ci ten zestaw.
http://allegro.pl/gigabyte-ga-ep35-ds3l-ddr2-1066mhz-win-xp-wawa-i1925550658.html
http://allegro.pl/intel-core-2-duo-8500-6m-cache-3-16-ghz-1333-mhz-i1925109997.html
Sądzę że nie będziesz musiał już kręcić :) pozdro