Witam
Tak jak w temacie. Próbowałam już rożnych kombinacji z konfiguracją, ale ciągle wypływa ten sam problem.
Internet jest lokalnego dostawcy, generalnie rzecz biorąc bardziej "osiedlowy". Po podłączeniu normalnie kablem albo przez switch działa bez problemu, po podłączeniu przez router do dwóch kompów (stacjonarka i laptok) co jakiś czas net ma zwisy, zwalnia albo na ułamek sekundy się rozłącza, co doprowadza mnie do szału.
W zasadzie po podłączeniu przez router nawet do jednego kompa co jakiś czas występuje ten sam problem.
Ktoś może miał ten router? Model d-linka mam pierwszy więc może coś przeoczyłam podczas konfiguracji.
Ten model ma tendencję do przegrzewania, która negatywnie wpływa na stabilność internetu. Sprawdź czy router nie jest zbyt ciepły.
Konfiguracja jak konfiguracja, wystarczy podłączyć i powinien działać jak należy.
Ma raczej normalną temperaturę. Poza tym nieistotne jest czy pracują od dłuższego czasu czy dopiero jest włączony.
Spróbuj zrobić "twardy" reset routera, jeżeli coś jest źle ustawione, to powinno to pomóc, i zawsze łatwiej jest konfigurować go na ustawieniach "producenta"
Edit: Jaki masz ping na komputerach podpiętych przez router?
twardy robiłam i zostawiałam też wszystko tak jak producent sobie życzy... jedyną zmianą jest numer mac routera.
Jak sprawdzić ping?
Podobny problem miałem na D-Linku DSL-2740b (router + modem adsl). Pomogła zmiana oprogramowania - na routerze miałem najstarszą możliwą wersję. Po wgraniu nowej, sprzęt działa 100x stabilniej.
Procedura jest prosta (tylko trzeba postępować ostrożnie i nie pomylić się z wyborem softu - ważny jest model i rewizja). U mnie nawet nie musiałem wpisywać ustawień ponownie (chociaż opcja "zapisz config" jest dostępna) - zapamiętało wszystkie.
ftp://ftp.dlink.pl/dir/dir-100/driver_software/
Soft jest właśnie najnowszy więc już nie wiem czy coś jest na łączy czy z routerem...
Ping jest bardzo dobry, jednakże jeżeli dalej występują rozłączenia, to prawdopodobnie będzie to wina routera. Jeżeli po kablu lub switchu idzie dobrze to obstawiam awarię d-link'a.
...a może być jakiś problem z podziałem netu na dwa kompy? Coś co mogę jeszcze pogrzebać w ustawieniach?