Jak na razie wymyśliłem taki zestaw i w kilku miejscach proszę o pomoc:
Procek: i7 4820k 3,7 GHz
Karta: Palit GTX 780 Super JetStream 3GB
Płyta: tutaj właśnie nie wiem, pod ten procek jaka płyta najlepsza?
Ram: Crucial Ballistix 2x8GB 1600 MHz
Zasilacz: Be Quiet! PP L8-CM 630W
Dysk SSD: Plextor M5 Pro 128 GB - chyba że jest lepszy do 500 zł?
Dysk HDD: Seagate Barracuda 2TB - WD chyba nie jest lepszy?
Obudowa: SilentiumPC Gladius X80 Pure Black Tower
Chłodzenie Proca: Thermalright HR-02 - Macho - Black White - coś innego czy jest ok?
System: Windows 8 Pro 64bit
W późniejszym czasie Monitor jeszcze 24 cale bo teraz mam 22 Samsunga i który najlepszy 24 tak do 1200 zł powiedzmy?
Jasne ze tak.. zalezy do czego jak do gier to NAPEWNO tak tylko.. nie polecam Ci Windows 8, lepsza 7 jest ;O)
Moim zdaniem za słaby, tak minimum 2k pln musisz dołożyć.
Według mnie nie ma najmniejszego sensu brać tego procesora, gdyż jego wydajność nijak ma się do ceny. Lepiej wybrać i7 4770k i do tego dobre mobo, wydajność niemal identyczna, a kupa kasy zostaje w kieszeni.
Wierzba - jasne że Windows 8, mam go na lapku w pracy i jest rewelka (classic shell czyli wygląd 7) szybki i jeszcze prostszy.
alpha_lyr - do czego te 2k mam dołożyć?
EnX - czemu nie brać tego procesora? Dopiero co się ukazał czyli nówka. Nie jest drogi bo 1200 zł a i7 4770K o którym piszesz kosztuje o 40 zł więcej a parametry ma gorsze bo 8MB cachu (10) i 3,5 GHz. (3,7)
Czekam na więcej porad, szczególnie do tych pozycji które mam z ?
Intel core i7 4820k w większości zastosowań jest słabszy niż i7 4770k, wystarczy przejrzeć testy. Dodatkowo płyty pod lga 2011 są zdecydowanie droższe niż te pod lga 1150. W mojej opinii nie warto inwestować w ten procesor, nawet pomimo podobnej ceny do 4770, gdyż można zaoszczędzić sporo złotówek na płycie głównej.
Edit:
4770k + jedna z poniższych płyt:
ASRock Z87 Extreme4
Asus Gryphon Z87
Gigabyte Z87X-UD3H
MSI Z87-G45 Gaming
EnX - ok a która z tych płyt najlepsza? Poparzyłem na testy procków i rzeczywiście 4770k ma lepsze osiągi.
Miałem znaki zapytania jeszcze co do dysków, chłodzenia (wystarczy by podkręcić w razie czego?) i monitora.
Monitor - Eizo FS2333.
Niby tylko 23", niby "aż" 1300zł, ale jednak bezkonkurencyjny.
Seagate Barracuda 2TB - wymienił bym na WD z serii BLACK lub Velociraptor.
Seagate jest strasznie awaryjny.