Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy opłaca się zamawiać pre ordery?

30.09.2012 19:51
1
zanonimizowany656758
27
Centurion

Czy opłaca się zamawiać pre ordery?

Czy opłaca się zamawiać pre ordery? co sądziecie?

30.09.2012 20:00
2
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Jeżeli chodzi o cenę, to w większości wypadków nie (jedynym wyjątkiem jest w tej chwili chyba Minecraft). Czasami do pre-orderów dodają jakieś bonusy, które z czasem i tak są odblokowane i można je kupić oddzielnie, lub nawet dostać za darmo (Wiedźmin 2). Jedynym plusem jest to, że można zazwyczaj grać w chwili premiery.
Z czasem wszystkie gry można dostać znacznie taniej. Wystarczy poczekać rok, góra dwa (oczywiście są wyjątki jak seria COD Modern Warfare 2 i w górę). W wypadku gier dla pojedynczego gracza nie ma to znaczenia, ale w sytuacji, gdy gra posiada tryb multiplayer to własnie przez tych pierwszych kilka dni lub tygodni można normalnie pograć, bo potem albo wszyscy mają już wyższe poziomy/lepszy sprzęt, albo na serwerach zostają sami wymiatacze, bo casualowym graczom dana produkcja się znudziła, albo zniechęcili się do niej (przez wymiataczy właśnie). Dodatkowo z czasem wychodzą różne patche i poprawki które mogą sprawić, że praktycznie niegrywalna produkcja po kilku miesiącach staje się całkiem przyjemna.
Jak widać nie ma więc jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od konkretnej gry. Moje pre-ordery, które niedawno zamówiłem lub miały premierę to:
Torchlight 2 (jak tylko się pojawiła taka możliwość na Steam)
Borderlands 2 (na 2 dni przed premierą)
Dishonored

01.10.2012 10:33
3
odpowiedz
zanonimizowany807452
18
Konsul

Zasadniczo nie oplaca sie. Gry szybko tanieja, a dodatki rzadko sa na tyle atrakcyjne, by bylo to oplacalne. Poza tym czasem zdarzaja sie rozne szopki. Pamietam jak zamowiony w Empiku preorder MW3 okazal sie o 10 zl drozszy niz na polce.

01.10.2012 10:48
Irek22
4
odpowiedz
Irek22
163
Legend

Nigdy nie zamówiłem pre-ordera, bo - jak wyżej - nie uważam tego za opłacalne.
Ba, na kilkanaście lat grania tylko raz kupiłem grę w dniu premiery (Wiedźmin 2 na PC).
Zdecydowana większość gier szybko tanieje, bo wydawcy kilkakrotnie w ciągu roku robią różne przeceny albo już po kilku(nastu) miesiącach dają je do tańszych serii albo na Allegro trafiają się takie ceny, że grzech nie kupić. Ponieważ regularnie kupuję CD-Action, to zdarza się, że niektóre gry, które miałem zamiar kupić na PC lądują na ich pełniakach i jeżeli takiej gry jeszcze nie mam, to się cieszę; gorzej jeżeli taką grę już mam - wtedy sobie pluję w brodę, że kupiłem ją wcześniej, nawet w tańszej serii... :)

Reasumując, nie, moim zdaniem nie opłaca się kupować pre-orderów.

01.10.2012 10:50
pecet007
5
odpowiedz
pecet007
178
~

Opłaca się jak chcesz mieć grę wcześniej, ja preorderuję tylko oczywiste hity jak ostatnio wspomniany juz Torchlight II ;)

01.10.2012 14:13
Yancy
😊
6
odpowiedz
Yancy
166
Legend

Oczywiście że się opłaca. Przy założeniu że grę i tak chcesz mieć tuż po premierze. Zazwyczaj dostaje się jakiś bonusik, lepszą cenę, darmową przesyłkę. Jeżeli jednak nie musisz mieć gry w dniu premiery - nie ma to żadnego sensu. Gry szybko spadają z ceny. PC-towe bardzo szybko.
Ja zamawiam tylko te gry, na których bardzo mi zależy i wiem że faktycznie zagram zaraz po otrzymaniu. Całą resztę kupuję jakoś czas po premierze. Tych drugich jest coraz mniej, bo czasu na granie z roku na rok mam coraz mniej i może przyjdzie kiedyś całkiem z tego zrezygnować. Życie.

01.10.2012 14:21
7
odpowiedz
pawloki
15
Legend

Tylko wtedy kiedy dodają coś ciekawego.

01.10.2012 14:28
8
odpowiedz
zanonimizowany768165
119
Legend

Zdecydowanie nie.
Szczególnie z powodu problemów technicznych (problemy z serwerami na przykład) albo zwyczajnie - bugów. Szczególnie Battlefield 3, który do dzisiaj jest niezłym bublem, co nie przeszkadza twórcy i wydawcy doić ludzi za pomocą Premium/DLC/dodatków.

01.10.2012 14:32
👍
9
odpowiedz
YogiYogi
127
Generał

Wczoraj (Dzień Chłopaka) - pre-order na GMG na XComa :)
Steam = 49.99 Euro a na GMG z voucherem na 20% zniżki = 32$. Czyli o połowę taniej...

Możliwość zagrania w tę grę w dniu premiery - bezcenna ;)

Aczkolwiek z Borderlands 2 mi się tak nie udało...

Niektóre gry tanieją szybko inne nie - patrzać np. na gry Blizzarda to nie ma czasem sensu czekać pare lat na pojawienie się tego w taniej ofercie.

01.10.2012 14:32
Mikołaj™
10
odpowiedz
Mikołaj™
68
Strikeout

Mialem cos napisac, ale w sumie Yancy wyczerpal temat.

SpecShadow - ale dostep do patchow masz taki sam jak kazdy inny posiadcz oryginalu, a juz bez przesady, nie kazda gra wychodzi zbugowana ze nie da sie jej przejsc.

01.10.2012 14:40
Irek22
11
odpowiedz
Irek22
163
Legend

YogiYogi [9]
Możliwość zagrania w tę grę w dniu premiery - bezcenna

I w sumie tym powinno się kierować przy myśleniu o pre-orderach. Ja takiego zboczenia nie mam, więc zwisa mi czy w daną grę zagram przed premierą, w dniu premiery, tydzień/miesiąc/rok/lata po premierze. Ale jeżeli ktoś je ma...

Forum: Czy opłaca się zamawiać pre ordery?