Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czy Creative Sound Blaster Audigy SE obsługuję efekty EAX ???

10.05.2012 16:35
Mateusz16b
1
Mateusz16b
140
Rycerz

Czy Creative Sound Blaster Audigy SE obsługuję efekty EAX ???

Witam !
Czy Creative Sound Blaster Audigy SE obsługuję efekty EAX ??? Moim zdaniem tak, gdzieś wyczytałem. Ale pytam się dlatego, że gdy chce włączyć efekt ten w grze Bitwa o Śródziemie 2 to wyświetla mi się komunikat "Twoja karta dźwiękowa nie obsługuję efektów EAX. Kartę zamontowałem dzisiaj a grę mam już zainstalowaną od jakiegoś czasu ???
Pozdrawiam.

10.05.2012 16:38
wysiak
2
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Obsluguje tylko software'owo, to badziewie w ogole nie powinno sie nazywac Audigy, bo uzywa innego procesora, niz inne prawdziwe Audigy. Ale z odpowiednimi sterownikami byc moze by zadzialalo.

STypoL9 -->
"Audigy SE to jakaś nowa wersja podstawowej?"
Nie, to wersja okrojona, z zupelnie innym - tanszym i gorszym - procesorem. Nawet nie tyle kastrat, co inna karta.

10.05.2012 16:43
STypoL9
3
odpowiedz
STypoL9
64
THRASH TILL DEATH

Ja mam to pierwsze Audigy (nie SE, 2, itd.), obsługuje EAX i głośniki 6.1. Ba, nawet był w zestawie z takowymi. Pamiętam, że w sterownikach były ustawienia tych efektów. Audigy SE to jakaś nowa wersja podstawowej?

10.05.2012 16:47
Mateusz16b
4
odpowiedz
Mateusz16b
140
Rycerz

STypoL9 ---> Właśnie nie wiem.
Ale przy opisie produktu mamy taką notkę :
Sound Blaster Audigy SE pozwala podnieść jakość dźwięku do standardu 7.1. Dzięki doskonałym parametrom, w tym nagrywaniu przy 24-bit/96kHz, odstępowi sygnału od szumu 100 dB oraz cyfrowemu wyjściu, znakomicie nadaje się do odtwarzania dźwięku przestrzennego w muzyce i filmach. Technologia EAX ADVANCED HD 3.0 gwarantuje wysoki realizm dźwięku 3D w grach. Dołączone oprogramowanie Creative Media Source jest wszechstronnym narzędziem do tworzenia plików MP3, zarządzania kolekcjami muzycznymi, dodawania efektów i nagrywania płyt z kompilacjami utworów.
Dźwięk przestrzenny 7.1
Częstotliwość próbkowania 24-bit/96kHz
Odstęp sygnału od szumu 100 dB
Wszechstronne oprogramowanie Creative Media Source w komplecie
Technologia EAX ADVANCED HD 3.0 podnosi jakość dźwięku w grach
Technologia CMSS przetwarza sygnał stereo na dźwięk przestrzenny 7.1

Dane techniczne
24-bitowa analogowo-cyfrowa konwersja źródeł analogowych przy częstotliwości próbkowania 96 kHz
24-bitowa cyfrowo-analogowa konwersja źródeł cyfrowych przy częstotliwości próbkowania 96 kHz do analogowych głośników 7.1
Częstotliwości próbkowania przy nagrywaniu (16 i 24-bit): 8, 11.025, 16, 22.05, 24, 32, 44.1, 48 i 96 kHz
Wyjście SPDIF o jakości do 24-bit. Programowalna częstotliwość próbkowania 44.1, 48 lub 96 kHz
64-głosowa polifonia z obsługą wielu barw
128 instrumentów i 10 zestawów perkusyjnych
Bank SoundFont o pojemności 2 MB lub 4 MB

producent układu Creative
interfejs PCI
model układu Audigy
próbkowanie 24 bit
częst. próbkowania 96 kHz
odstęp sygnału od szumu 100 dB
ilość obsługiwanych głośników 8 szt.
rodzaj wyjść/wejść wyjścia na głośniki
wewn. wejście stereo AUX
wejście line-in
dekoder Dolby Digital 5.1 tak
oprogramowanie Creative MediaSource
obsługiwane standardy EAX Advanced HD 3.0
dodatkowe informacje technologia CMSS 3D

Myślę, ze jak za 110 zł bardzo dobry model.

10.05.2012 17:25
Mateusz16b
5
odpowiedz
Mateusz16b
140
Rycerz

I mam jeszcze jedno pytanie. Panel karty dźwiękowej nie zapisuje mi ustawień. Chodzi tutaj głównie o to, że mam podłączone słuchawki i tak zaznaczam w panelu. Jak tylko uruchomię ponownie komputer znowu mam ustawione głośniki. Ktoś pomoże ?

10.05.2012 17:39
Mateusz16b
6
odpowiedz
Mateusz16b
140
Rycerz

up

Forum: Czy Creative Sound Blaster Audigy SE obsługuję efekty EAX ???