Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czas życia i czas śmierci

05.12.2016 22:20
📄
1
/FAN CRY\
67
Konsul

Czas życia i czas śmierci

Witajcie otóż żywot HDD mojego komputera dobiega końca. Czy istnieje legalna możliwość przerzucenia duszy mojego pc (czyt Win10) na drugi dysk twardy ? Zachowując oryginalny klucz i czyste sumienie ?

Z góry dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam.

08.12.2016 19:04
2
odpowiedz
/FAN CRY\
67
Konsul

up

08.12.2016 20:00
PanSmok
3
1
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

Oczywiscie ze tak. Winda nie jest przypisana do dysku tylko do komputera ( i tu zaczyna robis sie smiesznie bo NIKT nie definiuje co czyni komputer TYM KONKRETNYM komputerem). Mozesz modernizowac sprzet zachowyjac legalnosc systemu. Wiem ze to naciagane ale zdarzalo nam sie w pewnej firmie "remontowac" komputery klientow gdzie ze starego zostawala stacja dyskietek a reszta byla nowa - bo kasa na naprawy byla a na nowy sprzet - nie ( uroki budzetowki ). Od strony licencji wszystko bylo ok.

Przechodzac do meritum. Jezeli dysk nie odjechal kompletnie mozesz go sklonowac na nowy. Jezeli odjechal mozesz postawic system na nowym wykorzystujac ten sam klucz - jezeli ktos BARDZO by sie upieral to windows mozna by uznac za przypisany do plyty glownej komputera. Ale spokojnie jest to do podwazenia i korzystaja z tego WSZYSCY w branzy IT.

post wyedytowany przez PanSmok 2016-12-08 20:01:02
08.12.2016 20:05
Hoora
4
odpowiedz
Hoora
140
Trust but verify

Jeśli twoje konto lokalne było połączone z kontem Microsoft, wystarczy, że podczas instalacji Windowsa zalogujesz się do tego konta.

Forum: Czas życia i czas śmierci