Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Cyfrowa telewizja naziemna

08.03.2012 22:39
.:|MP3|.:
1
82
Generał

Cyfrowa telewizja naziemna

Możecie mi polecić jakiś tuner, zdolny do odbioru cyfrowej telewizji naziemnej? Najlepiej, żeby nie był drogi.
Nie znam się na tym za bardzo, a pytałem u mnie w miejscowości po sklepach to ceny są wysokie (najtańszy coś koło 220zł!)
Poza tym mam jeszcze pytanie o odbiór na kilka telewizorów. Mam rozumieć ze pod jeden tuner moge podpiac jeden telewizor, tak?
Bo teraz do jednej anteny mam podpiete 3 telewizory...
Prosze o pomoc, bo nie bardzo sie orientuje.
Dziekuje

08.03.2012 22:47
2
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Dekoder za 200 zł to dobra cena. Ile Chciales zaplacic?:D

08.03.2012 22:48
jarekao
3
odpowiedz
jarekao
162
PAX

Co do tunera to ja ostatnio kupiłem ten: http://www.euro.com.pl/tunery-dvb-t/ferguson-ariva-t65.bhtml#opis i jestem zadowolony. Na drugą część pytania nie odpowiem bo się nie znam, ale myśle że do 1 dekodera można podpiąć 1 tv, ale chyba jest opcja odwrotna tzn że do dekodera można podpiąć kolejny dekoder.

08.03.2012 22:49
QamilekQ
4
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

[2] Ostatnio kupiłem tacie dekoder marki Wiwa za 140zł z hdmi i śmiga (w euroagd).

08.03.2012 22:51
5
odpowiedz
82
Generał

Chciałem zapłacić przynajmniej coś około 150zł. Obczaje tego Fergusona, dzięki za linka.
Ten model fergusona znalazłem w sklepie w Krakowie za 135zł, więc tam podbije w nastepnym tygodniu, bo wydaje mi sie, że to zdecydowanie rozsądna cena.
Chyba, że polecicie coś innego?

08.03.2012 22:56
jarekao
6
odpowiedz
jarekao
162
PAX

[6] Ferguson wydaje mi się najlepszym wyborem w stosunku cena/jakość. Szukając dekodera przeczytałem wiele opini i porównań różnych modeli. Chociaż będą w sklepie i kupując sprzedawca stwierdził że on ma ten marki Wiwa i używa go do odtważnia filmów i też jest bardzo dobry. Ale patrząc z drugiej strony Wiwa ma jednak więcej negatywnych komentarzy na różnych forach.

11.03.2012 01:04
7
odpowiedz
82
Generał

Kupiłem i działa. Znajduje jednak sygnał tylko z mux 2// czyli brak tvp.
Troszkę głupią sprawą jest fakt, by chcąc z powrotem oglądać kanały analogowo, trzeba kombinować z przepinaniem anteny // tj po weekendzie kupie rozdzielacz i nie powinno być problemu, no ale ja głupi miałem nadzieje, że tuner wyszuka zarówno kanały nadawane cyfrowo jak i te nadawane analogowo.

Mieszkam jakieś 30km od nadajnika, z którego wg dvbtmap.eu mux 1 nadaje z mocą 25kw, mux 2 63kw, a mux 3 2kw.
Używam anteny siatkowej. Myślicie, że jest szansa przy zmianie anteny, że złapie przynajmniej mux 1, by móc spokojnie odstawić tv analogową w kąt? Jeśli tak to jaką polecicie? Czy moc nadawania poszczególnych multipleksów będzie zwiększona?

11.03.2012 08:29
jarekao
8
odpowiedz
jarekao
162
PAX

Dziwna sprawa. Przy 30 km z taką mocą powinny Ci śmigać mux 2 i 1. Ja mam do nadajnika w lini prostej tak z 70 km i mi śmiga, przy czym moc sygnału to stabilne 80%. Masz podpięty wzmacniacz do anteny? (bez wzmacniacza nic nie chciało mi wyszukać).
Druga sprawa. Może mieszkasz gdzieś w dolinie i coś Ci zasłania sygnał z masztu. Zawsze możesz przestawić antene na inny nadajnik ( możesz złapać sygnał z nadajnika oddalonego ok 100 km). Co do anteny to ja też używam siatkowej i nie ma problemu. Zanim zdecydudujesz się kupić postaraj się ustawić ją bardzo dokladnie na maszt nadawczy.
I jak już wyżej pisałem podepnij wzmacniacz do anteny ew pobaw się tymi ustawieniami w dekoderze ( jest tam taka funkcja ).

11.03.2012 10:18
9
odpowiedz
zanonimizowany807452
18
Konsul

Ludziom nawet 4-5 km od nadajnika nie dziala (wystarczy poczytac forum Sat Kuriera), wiec na razie nie ma sie co nastawiac na telewizje cyfrowa, bo jak przejdziemy na nia za 5 lat to bedzie cud. Juz mowi coraz glosniej o przesunieciu daty cyfryzacji.

Forum: Cyfrowa telewizja naziemna