Witać.
Jak uważacie co lepiej zrobić w kompie z kartą:
z takim konfigiem:
Intel Core2 Duo CPU E730 @2.66 GHz
Asus GeForce 9800 GTX+ Dark Knight (512 MB)
4 GB ram
Gigabyte ga-ep35-ds3p
Jak najniższym kosztem zwiększyć najbardziej wydajność w grach ? :)
myślałem nad dokupieniem drugiej takiej samej karty graficznej i podpięcia ich przez crossfire - ale nie wiem czy jest to opłacalne i czy dobrze działa. (na allegro widziałem taką samą używaną za 260 PLN).
Czy może lepiej całą nowa kartę kupić ? jaką ?
a może lepiej procek zmienić ?
etc.
ktoś chętny do pomocy ? :)
myślałem nad dokupieniem drugiej takiej samej karty graficznej i podpięcia ich przez crossfire
Chcesz podpiąć 2 GeForce'y w CrossFire? :O
CrossFire można zrobić tylko na Radeonach. Na GeForce'ach można zrobić SLI ;]
Imho się nie opłaca. Podkręć proca i zmień kartę na jakiegoś radka HD 6850, czy GTX 460. Te karty co wymieniłem można dostać za naprawdę nie duże pieniądze.
Pomijajac kwestie GF w CF, 2x 9800 da wydajnosc na poziomie GTX280, czyli mocno srednia jak na dzisiejsze standardy.
Dozbieraj do HD5850/HD5870, jak robic upgrade to porzadny.
Boifan - jakoś nie chce wydawać 1k zł na kartę graficzną :) tym bardziej, że wszytko prócz Witchera 2 chodzi mi zadowalająco (przynajmniej z tego co grałem).
Więc najbardziej interesowało by mnie coś w zakresie do 300 zł (lub do max 500 przy naprawdę niewiarygodnym skoku wydajności :P )
Przykładowo używanego GTX280 widziałem na allegro za 360 PLN
używanego GTX+9800 widziałem na allegro za 260 PLN
i teraz takie pytanie: czy w SLI można podpiąć np. 2 różnego rodzaju karty (np. któraś wymieniona przez Ciebie + moja strata i coś to da czy nie ? i czy jak już to zawsze te same ? )
http://allegro.pl/asus-radeon-hd5850-1gb-ddr5-256bit-directcu-poznan-i1618964860.html
Zaden 1k. Podkrecajac ja do zegarow HD5870, zaoszczedzasz jakies 250zl.
Kurde tanioszka, może zdecyduję się na zakup jeszcze w tym roku swojego zamiennika dla 8800gtx 512.
SULIK --> CrossFire, to technologia należąca do AMD, służąca do łączenia kart graficznych z chipsetami AMD. Powszechna jest też technologia CrossFireX, dzięki której można połączyć praktycznie dowolne karty z jednej rodziny- Radeon (a dokładnie, to wszystko powyżej HD3xxx).
Nvidia ma swoją technologię do łączenia kart- SLI. Za jej pomoca można połączyć tylko identyczne karty.
Twoja płyta główna obsłuchuje tylko CrossFire(CrossFireX), więc mógł być połączyć jedynie dwa radeony. Posiadasz GeForce'a więc z niczym go nie połączysz. Możesz co najwyżej kupić inną kartę, a jego zostawić wyłącznie do obliczeń fizyki- PhysX.
Nie będzie miał on wtedy wpływu na wydajność w grach bez PhysX, ale w tych kilku tytułach gdzie technologia ta jest wykorzystywana, nie spadnie Ci wydajność po włączeniu tej opcji.
Kolejna sprawa- za 300zł nie kupisz nic znacznie szybszego, ale za trochę ponad 400zł, można dostać GTX460 768MB, który już pozwoli odczuć różnicę.
GTX280 za 360zł to ciekawa propozycja.
2x 9800 da wydajnosc na poziomie GTX280, czyli mocno srednia jak na dzisiejsze standardy.
Coraz ciekawszych rzeczy się dowiaduję...
Boifan - no mi chodziło o HD5870 ze za 1k, a podkręcać chyba bym wolał nie - jakoś zawsze się tego boję :)
PrzemoDZ - ok, przemyślę :)
Coraz ciekawszych rzeczy się dowiaduję...
Po co kupowac cos sredniego, jezeli za 150zl wiecej masz o wiele lepsza i kosmicznie podatna na OC 5850?
Teraz czegoś nie rozumiem, znajomy ma taki sam konfig jak ja z tym, że zamiast GF 9800 GTX+ (512 MB) ma GF 8800 GTS (640 MB) i według niego na ustawieniach "high" Wiesiek 2 chodzi mu płynnie.
hmmm... chyba jednak przed zabawą w upgrade poczekam może na jakieś patche zwiększające płynność rozgrywki.
Teraz czegoś nie rozumiem, znajomy ma taki sam konfig jak ja z tym, że zamiast GF 9800 GTX+ (512 MB) ma GF 8800 GTS (640 MB) i według niego na ustawieniach "high" Wiesiek 2 chodzi mu płynnie.
Możliwe, że po zainstalowaniu najnowszego patcha i graniu w niskiej rozdziałce W2 chodzi mu płynnie. Tutaj masz test, co prawda jest to wersja bez zainstalowanego patcha, ale najsłabsza karta w teście to HD 4850, która jest sporo mocniejsza od 8800 GTS.
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Testy_kart%2C_CPU%2C_RAM-3801/strona/14141.html
Thrall Uther --> 23 maja nie było jeszcze patcha.
hmm, czyli uważacie, że zawsze lepiej jest kupić nowa kartę niż zrobić CF?
sytuacja u mnie:
przy sprzęcie E4800, p5q pro, hd 4890
i w sumie drugie pytanie:
czy w sytuacji, gdy mam kartę z serii vapor x, muszę kupić drugą taką samą? Czy może być zwykła 4890, byle by było takie samo taktowanie?
NewGravedigger --> Wystarczy że karty są tak samo taktowane.
W Twojej sytuacji zanim zabrał bym sie za GPU, zrobił bym coś z CPU. Już teraz IMO średnio pasuje do tej karty.
pomyliło mi się :D
e8400 czyli 3.0, a nawet trochę więcej, bo jeśli dobrze porobiłem i dobrze widze to 3.3
Zawsze lepiej jest miec jedna karte niz dwie, bo systemy SLI, lub CF ciagle sa niedopracowane i zdarzają się mikroprzycięcia, nie mówiąc już o potrzebie posiadania silniejszego zasilacza. Poczytaj sobie recenzję np. na pclabie, to zrozumiesz o czym mówię.