Tak się zastanawiam, a nie znam znaczenia tego słowa. Objaśni ktoś? Czy to dobre być tzw. fanboy'em czy źle? Nie mogę być fanem danej rzeczy, tak? Dajmy na to we wszystkie platformy mam grać?
https://pl.wiktionary.org/wiki/fanboy
Dodam z własnych obserwacji, że zwykle określa się tak tego, kto przedmiot swojej pasji/obsesji (często jest to marka, jakiś film, muzyka czy gra, może być aktor, reżyser, polityk, autorytet itp.), czy raczej hołdów postrzega w sposób bezkrytyczny, nie przyjmuje do wiadomości istnienia bądź istotności jego wad i czuje się zmuszony uporczywie stawiać go innym za wzorzec doskonałości oraz zajadle bronić przed jakąkolwiek krytyką.
Błędny rycerz, który nagabuje przechodniów i wyzywa na pojedynek każdego, kto nie przyzna, że dama jego serca jest bez skazy i najpiękniejsza na świecie jest dobrym przykładem "fanboja" (owej damy).
Heh, dziękuję za objaśnienie. Nie przeszkadza mi bycia fanboy'em. Znajdę sobie miejsce, gdzie pogadam z fanami danej platformy i będzie spoko. Ale najlepiej więcej grać, a mniej gadać. Pozdrawiam i usuwam moje ostatnie konto na GRYOnline.pl (skolekcjonowalem trochę minusów hehe;)). Baj!
Słowo "fanboy" może być tożsame znaczeniowo z "psychofanem" czyli z zupełnie bezkrytycznym i bezrefleksyjnym a często też obsesyjnym miłośnikiem czegoś, np. jakiegoś filmu, serialu, gry, muzyki... Nie pogadasz z takim, jeśli nie podzielasz jego gustów, opinii, poglądów oraz entuzjazmu i zachwytu ;) W wersji żeńskiej psychofan to piszcząca nastolatka, mdlejąca na widok swojego idola. ;)
Raczej pejoratywne i dość pogardliwe określenie opisujące kogoś mocno niedojrzałego...