zaznaczone na zdjęciu.
Mój problem polega na tym, że dostałem wczoraj router i kable z firmy o2, żeby podłączyć sobie internet i telefon stacjonarny, ale problem polega na tym, że nie mogę znaleźć gniazdka telefonicznego w mieszkaniu... po prostu nie ma. Jedyne co znalazłem to gniazda telewizyjne i takie jak na zdjęciu. Domyślam się, jak powinno wyglądać takie gniazdko, ale po prostu go nie ma. Z tego co znalazłem to jest jeszcze zostawiony jakiś kabel w ścianie, przykryty puszką. Czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak powiniene wyglądać taki kabel do którego połącza się gniazdko telefoniczne ? Jest to coś skomplikowanego ?
To pośrodku to gniazdko sieci Ethernet. Przewód(gniazdo jest mniejsze od tego na obrazku) telefoniczny jeśli mnie pamięć nie myli ma tylko dwie "żyły".
W Niemczech :).
Nie zaznaczyłem na zdjęciu o które wejście mi chodzi. Zaraz poprawie.
Akurat mam takie jedno wejście, które nie wiem do czego jest. Jest w tym samym gniazdku co zwykła antena telewizyjna.
Drackula, to pierwsze zdjęcie. Taki właśnie mam kabel, mam wsadzić do takiego gniazdka, którego nigdzie nie mam w mieszkaniu.
Po sprawdzeniu w google jak wygląda kabel 2-żylowy wydaje mi się, że to jest właśnie ten kabel który mam ukryty w puszce w ścianie. Czy założenie gniazdka telefonicznego wymaga jakiś dużych umiejętności :) ? Nie chce o błahostkę wołać Hausmajstra.
hmmm, nie mam pojecia, chyba musisz przelotek/adapterow jakis szukac
To srodkowe to napewno jest gniazdo neta ale czy idzie tym tez telefon to musisz poszukac informacji.
to masz troche ---> http://www.rutenbeck.de/produkte/c/wlan-accesspoint-ac-wlan/p/ac-wlan.html