Mam już dwadzieścia kilka lat i pomyślałem, że trzeba wreszcie zacząć coś gotować, poza jajecznicą. Znajduję sobie jakieś przepisy w internecie i gotuję. Jak do tej pory nauczyłem się robić gulasz, spaghetti bolognese, schabowego z ziemniakami, chłodnik, fasolkę po bretońsku, risotto z kawałkami piersi z kurczaka, naleśniki, placki ziemniaczane. W planach kotlet mielony, pizza, rosół, pomidorowa, barszcz czerwony i żurek. W przyszłości na pewno jakieś ciasta. Co jeszcze przydałoby się umieć zrobić, żeby móc wyżywić rodzinę, podać na przyjęciu albo ugotować dla ukochanej? Co wy gotujecie?
Polecam popatrzeć na przepisy na pieczenie np. kurczaka czy indyka (te są czasami rewelacyjne). Na pewno też warto umieć zrobić dobry bulion (wołowy czy drobiowy), bo na jego podstawie zasuwasz zupy, gulasze, etc., a i można go mrozić. Fajnie też znać jakieś egzotyczne dania, tu polecam np. curry z indyka i generalnie kuchnię indyjską, smaki warte odkrycia. :)
Całkiem nieźle, jak potrafisz gotować to co napisałeś to ugotujesz większość rzeczy. Spróbuj coś bardziej wyrafinowanego, np. http://www.nigelslater.com/kitchen.asp on ma fajne łatwe do przygotowania i bardzo dobrze przepisy. Co do pizzy to nie rób sobie złudzeń 450 stopni nie jest dostępne w domowych piekarnikach i zawsze to będzie tylko placek.
Zupa Meksykanska :)
1x Robisz Bulion na Rosol (mieso + warzywa) ( ja robie na 4l)
0,5 Miesa mielonego podsmazasz z cebulka ( sol + pieprz )
1x Suszone pomidory (sloik, bez zalewy)
2x Czerwona Fasolka (puszka z zalewa)
1x Kukurudza (puszka bonduelle z zalewa)
1x Kielki Fasoli (rowniez z zalewa )
2x Zabki czosnku (na 4l)
Koncentrat pomidorowy badz Tomatera
Przyprawa do kuchni meksykanskiej (bardzo wazny skladnik)
W zasadzie wszystko wrzucasz i mieszasz :D a zupa iscie palce lizac
Podawac na talerzu z serem ( porwanym badz/ tartym )
Przede wszystkim zapomnij o "spagetti bolognese" i zrob wersje stad:
http://culinariaitalia.wordpress.com/2008/06/29/ragu-alla-bolognese-authentic-recipe/
Najlepiej z pasta fresca - jeszcze lepiej zrobic samemu przed podaniem (maszynka do makaronu to koszt ok 70 zl, caly proces bardzo prosty).
Pozatym poatakuj przystępne dania np z ultimate cookery couse od Ramseya(polecam przewybitne zeberka z http://www.youtube.com/watch?v=KgOBAWbkq5Q), albo kilka klasykow z Julii Child - ja uwielbiam boeuf-bourguignon, tu wersja po polsku lekko zmieniona, http://kuchennelovestory.blogspot.com/2013/01/boeuf-bourguignon-julii-child.html. Ten przepis odmieni Twoje spojrzenie na gulasz.
To tak na szybko:)
dzisiaj ugotowałem sobie pierwszy raz jajecznicę z zupką chińską, polecam gorąco taki styl
Ok, dziękuję wam za porady.
MiniWm, to brzmi całkiem wystrzałowo, pewnie na imprezie się sprawdzi :p
Ja poki co slabo ale umiem:
-Spahgetti z mieskiem
-Piers z kuraczaka/schabowy
-Losos czy inna ryba
-Jajecznica :P
-Ryz z chinszczyzna
-Kebaba
-tortille
-pizze
Poki co tyle sobie przypominam
trochę to dziwne, że nie robiłeś rosołu, pomidorowej czy głupich kotletów mielonych... To do tego trzeba w ogóle przepis, przecież to się jakoś z obserwacji i intuicji robi...
Dzisiaj nie było czasu więc kurczak w cieście. Przepis prosty i szybki. Walisz pierś z kurczaka w kostke, dorzucasz do tego jajko i odrobine mąki + przyprawy. Później nakładasz łyżką na patelnie i smażysz jak placki ziemniaczane
Dla takich co umieja tylko herbate, kawe i kanapki zycze albo bardzo utalentowanej dziewczyny/zony w przyszlym zyciu, albo dobrej wyplaty zeby jesc codziennie na miescie :]
Co do pizzy to nie rób sobie złudzeń 450 stopni nie jest dostępne w domowych piekarnikach i zawsze to będzie tylko placek.
E tam... moja mama robi zajebistą pizzę w domowym zaciszu - ogólnie to zawodowa kucharka, ale taka pizze każdy się może nauczyć robić
Poeksperymentuj z ciastem francuskim, polecam zapiekane owoce (np. banany) albo kurczak z pieczarkami w cieście francuskim. Znajdź na necie przepisy i ewentualnie dostosuj do siebie.
Dwa rodzaje mięs:
- kupujesz schab, ubijasz go i smażysz kilka minut na patelni z przyprawami jakie lubisz. Potem robisz jajko sadzone i kładziesz na mięso- fajny efekt wizualny jak i smakowy. Podawaj z fasolką szparagową (polewa z masła oraz bułki tartej) oraz pomidorami pokrojonymi w plasterki.
- zalewa do kurczaka- miód, musztarda francuska, gin + przyprawy :)
Hmmm. Od jakiegoś roku mieszkam sam, a zazwyczaj... jem na mieści. Jeśli jednak już jestem w domu: zapiekankę z makaronu, spaghetti, placki ziemniaczane, czasami jakiś mielony, schabowy itp. Z zup umiem zrobić tylko i wyłącznie pomidorową oraz rosół.