Co się dzieje z moim lapkiem?

Forum Komputery
Odpowiedz
10.08.2013 13:30
1
odpowiedz
Montera
63
Legend

Co się dzieje z moim lapkiem?

Mam już powoli dość. Mój dwuletni laptop Lenovo G585 bez przyczyny potrafi się zawiesić się podczas surfowania po internecie albo w ogóle przy starcie systemu. Gdy był na gwarancji to w serwisie wymienili płytę główną dwa razy, procesor z kartą graficzną, dysk twardy, a nawet napęd. Bez skutecznie. Zastanawiam się jeszcze czy może być to wina baterii. System był zmieniany pięć razy. Na co dzień używam stacjonarnego komputera, ale laptop przydaje mi się, gdy wyjeżdżam lub jestem poza domem. Szkoda kasy i wyrzucać lapka, w którym siedzi 4GB ramu, dość dobra karta graficzna i dwurdzeniowy procek :(

10.08.2013 13:48
Dryf Wiatrów Zachodnich
2
odpowiedz
Dryf Wiatrów Zachodnich
143
Generał

U mnie na stacjonarnym przyczyna takich zwisow byl walniety ram, sprawdzales? Jesli nie, polecam MemTest86+.

10.08.2013 16:08
3
odpowiedz
Montera
63
Legend

Dzięki, właśnie sprawdzam tym programem mojego lapka. Kurde, naprawdę nie wiem co jest. Myślałem, że może bateria, ale na samym zasilaczu też nawet na YouTube nie mogę wejść, bo od razu staje.

10.08.2013 17:35
Dryf Wiatrów Zachodnich
4
odpowiedz
Dryf Wiatrów Zachodnich
143
Generał

Tylko wez pod uwage ze tam w wersji darmowej jest ograniczenie ilosci sprawdzanej pamieci bodajze do 2GB, wiec jak masz wiecej wolnego musisz uruchomic 2 te programy obok, jeden ustawic na powiedzmy 1900 i puscic, drugi na cala wolna puscic i wtedy przetestuje caly ram. Teoretycznie, jesli dojda oba do 100% bez bledow to znaczy ze nie ma problemu ale lepiej podobno potrzymac do 200%, w praktyce przy Twoim natezeniu problemu jesli po 20% nie wyskoczyl blad to raczej nie pamiec.

Jesli nie znajdziesz tu bledow to sprawdz dysk HDTune, pisales ze byl wymieniany ale moze jestes mega pechowcem i 2 razy trafiles na taki z bad sectorami.

A, i co do ramu - wiele lat temu na stacjonarnym spotkalem sie z problemem ktory objawial sie twardymi zwisami, okazalo sie ze winowajca jest RAM mimo iz byl dobry. Po prostu plyta glowna na standardowym ustawieniu dawala mu za niskie napiecie. Sprawdz w internecie ile powinno byc dla Twojej pamieci oraz potem w BIOSie czy tyle dostaje.

Zainteresuj sie tez temperaturami.

10.08.2013 17:42
pecet007
5
odpowiedz
pecet007
178
~

jak win7 i wzwyż zapewne, to uruchom programik mdsched (z win7 z poziomu wyszukiwarki w starcie) i czytaj dalej, tam jest opcja sprawdzania ramu, zostanie on sprawdzony po restarcie

11.08.2013 16:08
6
odpowiedz
Montera
63
Legend

Ram i dysk w porządku. Żadnych błędów. Sprawdziłem tymi dwoma programami. Jeszcze dałem, by sprawdzili mi wszystkie napięcia na płycie, ramie itd. Jeśli to nie pomoże to z bólem pożegnam się z laptopem.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl