pytanie jak w temacie, ktora z tych ryb jest lepsza do przyrzadzenia jej na grillu? macie jakies sprawdzone przepisy? mialem zamiar przygotowac ja wedlug przepisu z gazetki lidla, ale chetnie przeczytam wasze propozycje.
Najlepsza ryba do grilla (i nie tylko) to... Łosoś.
Dla mnie pstrąg. Doradę jadłem kilka razy fakt, że nie z grilla, ale zawsze była sucha.
Co na grilla - pstrag czy dorada?
Obie przysmaż i zobacz co wyjdzie. ;p HUEHUEHUEHUE
Zawijasz pstrąga (wypatroszonego, ale nie krojonego w dzwonka) w sreberko, do środka dajesz masło, trochę soli, pieprzu, pietruszki i soku z cytryny. Zawiń tak, żeby powietrze miało pewien przepływ, (ryba nie stanie się zbyt wodnista, bo część pary wodnej ucieknie) ale niezbyt duży, bo mięso będzie wysuszone. Dajesz na grilla, przewracasz ze dwa razy i gotowe. Czas grillowania zależny jest od temperatury, ale 20-30 minut powinno starczyć (po prostu sprawdź po kilkunastu minutach, czy ryba nie jest surowa, proste :D).
P.S. pstrąg smażony > wędzony > z grilla :P
Zrób karkówkę, nie wydziwiaj.
Tydzień temu akurat jadłem pstrąga tęczowego.
Wszystko się zrobiło idealnie, a jak dla mnie: z grilla > smażony, wędzony :P
a jak dla mnie: z grilla > smażony, wędzony :P
Zjadłbyś takiego dobrze uwędzonego/usmażonego i zmieniłbyś zdanie. ;)