Hej hej!
Znajomy jedzie na wakacje na dwa tygodnie do Ukrainy i zastanawiam się czy nie złożyć u niego zamówienia na ww. produkty.
Orientuje się ktoś w miarę aktualnych cenach alkoholi, wódki, piwa oraz papierosów ?
Są jakieś fajne wynalazki, które możecie polecić ?
papierosy ~3 zł za paczke
wódka ~ 10 zł za 0.5
piwo podobnie jak u nas.
Nie zapominaj tylko, że Ukraina nie jest w Unii i nie można przywozić dowolnych ilości w/w. Na alkohol (o ile nie są to palety) zazwyczaj przymykają oczy ale o fajki się czepiają z tego co wiem.
pozdrawiam
EDIT: ceny z października zeszłego roku
Marlboro za 3 złote... Żyć nie umierać ...
Myślałem o 2-3l alkoholu i z 10 paczkach fajek, chyba nie tak dużo : )
Jakieś wynalazki alkoholowe Ukraińskie może ktoś polecić ?
Możesz wywieźć z Ukrainy max. 2 paczki fajek, litr mocnego alkoholu (pow. 20%) i bodajże 2 litry słabszego i 5 litrów piwa. Więc szału ni ma, wielkich zamówień nie złożysz.
Nie radzę kupować alkoholu na Ukrainie...
a kazde przejscie z Ukrainy do Polski jest aż tak mocno strzeżone?
nie ma co marzyć o wywiezieniu kilku kartonów fajek i wódki? uuee, też chcieliśmy jechać...
fajki po 3zl, kusi jak nie wiem....
Możecie kupować w miejscowościach nadgranicznych ale paczka kosztuje 5-6 zł LD czy L&M.
Jeśli jadą osoby niepijące i niepalące to mogą na siebie kupić. Bo 1 osoba może wwieść tyle co gofer mówi a jak pojadą w 5 osób to już lepiej.
Niech kolega pamięta aby wziąć dużo kasy bo czasem na przejściu trzeba do paszportu włożyć parę hrywien dla ukraińskiego celnika.
Szlugi zależy od 2,5zł do 4zł.
Alkohol, tanio 5zł za 0,5 spirytu czasem taniej. Dobre są cukierki ciposzki, teraz pewnie 10zł za kg.
Bo jest taka zależność, że jak u nas ceny czegoś rosną to tam też. Benzyna np. czy szlugi.
Na dodatek liczcie się z długimi kolejkami na granicy...
Trzepią mocno.
ps. Polecam Blagoffa jabłkowego.
@Karule A to niby dlaczego ?
8-> Stary nie tylko każde przejscie jest strzeżone i kontrolowane szczegółowo, ale cała granica. To nie są żarty. Po pierwsze granica z Unią, po drugie na takich przemytach traci skarb panstwa. Sam dzis przekonalem sie jak dziala straż graniczna hehe
Takie "Camele" Silver po 4 zł za paczkę to naprawdę porządny papieros, tańszych Cameli nie polecam. Co do alkoholi to zdaje się że można wywieźć więcej t.zw. "nalewek leczniczych", tanie są ;) Mniejszy kac po nich ;)
Hmm, właśnie, czemu nie warto kupować alkoholu na Ukrainie ?
Szkoda że takie duże są ograniczenia ...
Dziękuję za informacje !
przeszczep21, Jamkonorek - > bo Karule od kolegów słyszał, że tam ino bimber sprzedajo po którym się ślepnie.
Dla mnie to takie pieprzenie kogoś, kto nigdy pewnie tam nie był. Masz normalny alkohol w sklepach, część marek nawet jest w Polsce (np. Nemiroff) sprzedawany z banderolą, itp. Oczywiście w niższej cenie - wspomniana wódka Nemiroff we Lwowie kosztuje do 10zł, w polsce oscyluje ok. 30 zł za 0,5l. Jasne, ja też nie polecam kupowania bimbru, ale powiedzmy sobie szczerze - pijąc bimber gdziekolwiek narażamy się na niemiłe konsekwencje, ale nie można tak generalizować i uznawać cały ukraiński alkohol za "żeniony" ....
<== gofer
Na lotnisku w Kijowie kupowałem względnie tani alkohol - 3 USD za litr Nemiroffa. Jak na Europę to chyba dobra cena. :)