CD-Action 05/2011 zawartość - [TORCHLIGHT PL na DVD]
Tadamm! Niespodzianka! Oczekiwaliście – jak co roku – specjalnego numeru CDA pomiędzy edycjami kwietniową i majową, a tu zonk! CD-Action, który trafi do kiosków 12 kwietnia, ma na okładce MAJ. A do tego zawiera dwie płyty DVD.Uprzedzając pytania: nie oznacza to, że już nie będzie numeru specjalnego. Będzie, ale troszkę później niż zwykle, z przyczyn, które na razie muszą pozostać naszą słodką tajemnicą.
Zresztą – co za różnica, jaki miesiąc jest na okładce, gdy liczy się to, co między okładkami? A tu jak zawsze mamy sporo powodów, by się chwalić. Zaczynając od zapowiedzi: obszerne teksty o Risenie 2, Gears of Wars 3, Guild Wars 2, The Darkness II. A że nie samymi wysokobudżetowymi grami człowiek żyje, to pomijając kilka innych „zawodowych” tytułów, przyjrzeliśmy się też bliżej 9 niezależnym grom, o których po prostu należy wiedzieć. Dalej dokładamy beta-testy Red Faction: Armageddon, czyli radosną demolkę wszystkiego, co się nawinie pod lufę na Marsie, oraz duuuży tekst na prawach „ekskluziwu” o naszych wrażeniach z rozgrywki w Warhammer 40,000: Space Marine. Krótko mówiąc: cud, miód i Ultramarines.
Recenzje zaczynamy w nanokombinezonie Crysisa 2, by płynnie przeskoczyć do kokpitu bryki z Shifta 2, z której podziwiamy „kolejną wielką rzecz”, czyli The Next BIG Thing. Poszalawszy w sieci w Rifcie oraz DC Universe, dla odmiany spróbowaliśmy, jak smakuje Sims po średniowiecznemu, i trzeba przyznać, że poszło bez popitki, choć jednak nie obeszło się bez późniejszego walenia klocków w jeszcze jednej „starwarsowej” odsłonie gry Lego (tym razem The Clone Wars). Słodki posmaczek Lego spłukaliśmy szybko odpowiednią ilością juchy w Painkiller: Redemption oraz Dexterze (recenzent dodał też od siebie sporo jadu i śliny). Widząc znowu świat Warhammera 40,000 (Dawn of War – Retribution), dokonaliśmy taktycznego odwrotu przy wsparciu Oddziału Szturmowego z nowego Men of War. Wymachując mieczami pożyczonymi od bohaterów Warriors: Legends of Troy i Knights Contract, starliśmy się po raz czwarty z Yakuzą, a że nastąpiła potem ogólna apokalipsa (MotorStorm Apokalipsa), uznaliśmy za słuszne przenieść się z Japonii do Los Angeles. Tam co prawda zaatakowali nas Obcy (Battle: Los Angeles), ale tak szybko, że zanim zdążyliśmy się wystraszyć, było już po wszystkim. W tym także po grze. (Ludzie, gra trwa krócej niż film, na podstawie którego ją stworzono. Za to się należy jakiś achievement chyba!). To naturalnie nie są wszystkie produkcje, które zrecenzowaliśmy – po szczegóły odsyłam do spisu treści.
W Publicystyce polecam duży artykuł o polskich grach (kilka z nich mogło być światowymi hitami), które jednak z różnych powodów zaginęły w akcji. Zwracam też uwagę na powrót lubianych przez czytelników CDA felietonów, choć w innej niż wcześniej formie – o bólu rozstania (z kolejnymi komputerami) opowie niejaki Smuggler. Będzie również coś o tym, jak przy internecie majstrowali nasi kochani politycy i jakie mogły być tego skutki. Powspominamy również Maksa Payne’a, a w ramach Gier Kontrowersyjnych opowiemy o produkcji, w której naszym zadaniem jest wierne odtworzenie udanego zamachu na prezydenta USA Johna Kennedy’ego (JFK Reloaded).
W dziale sprzętowym weźmiemy pod lupę „przenośne granie”, czyli poddamy analizie i testom różnorakie mobilne platformy (świadomie nie piszę „konsole”, gdyż nie tylko one są tam opisywane), odpowiadając na pytanie, na czym i w co warto grać poza domem. Nie zabraknie też testów nowych kart graficznych i rozmaitych akcesoriów. Przyjrzymy się również nowym wersjom przeglądarek internetowych, punktując ich „zady i walety” oraz zastanawiając się, która i dla kogo będzie najlepsza. A na deser Na Luzie i Action Redaction, jak zawsze.
Czas na płyty. Niewątpliwą atrakcją jest na nich pełna wersja Torchlight PL – znakomitego „hakenslesza”. Do tego dorzucamy dwie polskie premiery: symulator miasta City Life 2008 Edition (wersja z dodatkiem New World i rozmaitymi usprawnieniami) oraz samochodówkę Superstars V8 Next Challenge. Pojawiają się także duże dema dużych gier: Dragon Age 2 PL, Shoguna 2 (też po polsku), Crysisa 2 (multi) i The Next Big Thing PL. Warto również wspomnieć o samodzielnym modzie na silniku Quake’a III, będącym w sumie pełną wersją gry (World of Padman). A skoro o modach mowa, to wrzuciliśmy na płytę blisko pół gigabajta wyselekcjonowanych modów do Fallout: Las Vegas.
Fanom twórczości Anny Brzezińskiej polecamy kolejny jej audiobook, a tym, co wolą czytać niż słuchać – napisane specjalnie na urodziny CDA opowiadanie „Wężowe drzewo” w formacie PDF. Nie braknie też masy freeware’ów, gameplayów i wszelakich innych bonusów, którymi dopchaliśmy oba DVD tak, że aż trzeszczą.
Jeśli uważacie, że to wszystko jest warte 15,99 zł, zapraszamy 12 kwietnia do kiosków, salonów z prasą itp.
########################SPIS TREŚCI###################
Info
###W PRODUKCJI
Risen 2: Dark Waters
Combat Wings: The Great Battles of World War II
Dark Souls
Hawken
Gears of War 3
Kingdoms of Amalur: Reckoning
Guild Wars 2
SSX Deadly Descents
The Spire
The Last Guardian
Warm Gun
The Darkness II
9 niezależnych gier
Journey
Dear Esther
Rock of Ages
Primal Carnage
The Witness
Depth
Subversion
Natural Selection 2
Interstellar Marines
Warhammer 40,000: Space Marine
Red Faction: Armageddon
#### RECENZJE
Crysis 2
Rift
The Next BIG Thing
Shift 2 Unleashed
Cities in Motion: Symulator Transportu Miejskiego
Ghostbusters: Sanctum of Slime
The Sims Średniowiecze
DC Universe Online
WH40K: Dawn of War II – Retribution
The Silver Lining
Painkiller: Redemption
Men of War: Oddział Szturmowy
Lego Star Wars III: The Clone Wars
Battle: Los Angeles
Assassin’s Creed Brotherhood
NightSky
SpaceChem
Dexter: The Game
MotorStorm Apokalipsa
Top Spin 4
Warriors: Legends of Troy
Yakuza 4
Knights Contract
Swarm
PixelJunk Shooter 2
Rush’n’Attack
######## PUBLICYSTYKA
Biuro Gier Zaginionych: Polskie Akta
Ból rozstania
Internet na celowniku
Gry wiecznie żywe: Max Payne
Gry kontrowersyjne: JFK Reloaded
###### INNE
Na Luzie
Action Redaction
Prenumerata
Zawartość płyt DVD
########### Sprzęt
Info
Megatest: Gramy w ruchu – przenośne granie
Odtwarzacz multimedialny D-Link Boxee Box
Odtwarzacz multimedialny Asus O!Play Mini
Minikomputer Zotac Zbox AD03BR Plus
Płyta z procesorem AMD Fusion Foxconn AHD1S-K
Dwurdzeniowy potwór graficzny AMD Radeon HD 6990
Dwurdzeniowy potwór graficzny Zotac GTX 590
Trendy
Przeglądarki A.D. 2011
###########################DVD##########################
####Pełne wersje
Torchlight PL
City Life 2008 Edition
Superstars V8 Next Challenge
####Dema
The Next BIG Thing PL
Crysis 2
Dragon Age II PL
Total War: Shogun 2 PL
####Freeware
L’Abbaye des Morts
Dash and the Stolen Treasure
I Was a Vegas Showgirl
Invaders: Corruption
MANOS: The Hands of Fate
MooD: Waist-High in Hell
New World
Strange World: Castaway
Streemerz 2: Godspeed Towards Oblivion
####Program
Wise Disk Cleaner
####Modulator
World of Padman
Mody do Fallout: New Vegas
####Gameplaye
Crysis 2
DC Universe Online
Rift
Shift 2 Unleashed
SpaceChem
Warhammer 40,000: Dawn of War II – Retribution
####Galerie
Battle: Los Angeles
Cities in Motion: Symulator Transportu Miejskiego
Crysis 2
DC Universe Online
Dexter
JFK Reloaded
Painkiller: Redemption
Rift
Warhammer 40,000: Dawn of War II – Retribution
####Na luzie
Obrazki
ScreenShock
####Bonus
Action Mag
Audiobook
Esensja
FAQ – wersja 3.3
Fotosmuggler
Opowiadanie urodzinowe
Poltergeist
Tapety
Numer świetny, kupuję ;) No i publicystyka ;)) Przyznam, że wolę czytać te działy niż recenzję.
Ale okładka paskudna!!!
Zawartość, zarówno czytelnicza, jaki o growa, rysuje się ciekawie - zapewne nabędę.
Pytanie odnośnie audiobooka - jako, że z powodu kłopotów z moim dvd kiepsko odtwarza mi od wileu już numerów 'instalator' cd-actionowy, zwyczajowo ogladam trailery czy instaluję gry prosto z zawartości folderów.
Niestety w poprzednim numerze podobna sztuka nie udała mi się z audiobookiem (jakis dziwny format pliku) - czy da się go przerzucić na dysk tak by później był zdatny do odtwarzania?
Torchlight nie jest grą do której by akurat mnie specjalnie jakoś ciągnęło (może kiedyś się w wolnej chwili przetestuje ten wytwór), nie mniej należy się pochwała że taki tytuł w piśmie się znalazł :)
Jak zawsze kupię, zwłaszcza, że w działach "poza recenzjami" sporo. Okładka oryginalna, mnie się podoba.
Uwielbiam was!!! Miałem zamiar w przyszłości kupić TORCHLIGHT, a tu taka niespodzianka. Kupię napewno, no i jeszcze ten test urządzeń mobilnych, z magicznym iPodem Touchem i iPadem 2 w grupie.
Wypasik, że będzie Torchlight - grałem w demo i mi się spodobało, ale nie miałem kasy, a teraz dostanę to dorzucone do CDA :)
O, kolega będzie mógł sobie pograć, bo mi dwa niepotrzebne. ;-)
Demo Crysis 2?
Nie skończyło się ono przypadkiem ok. 14 marca?
Smalczyk - nie wiem na czym polegal problem z audiobookiem, powinien normalnie dzialac, standardowy format etc. Dziwne.
Spamer - co kto lubi. Sam fanem pani Ani nie jestem jakims wielkim, ale przeciez dostaje ona jakies nagrody czytelnikow itd. ergo ma swoich fanow i to wiernych. Oni sie uciesza. A reszta moze sprawdzic "czy mi to smakuje".
smugg, na jakim sprzecie gracie w redakcji?
[18]Fanboi --> FAQ
Będzie, ale troszkę później niż zwykle, z przyczyn, które na razie muszą pozostać naszą słodką tajemnicą.
Dlatego, że owym w numerze specjalnym pojawi się Duke Nukem Forever
Cała redakcja jak zwykle odwala kawał dobrej roboty :) W tym numerze wiele interesujących mnie recenzji , a i tym razem dział publicystyczny mnie zainteresuje, choć zwykle go pomijam ;)
Poza tym na płytce pojawi się Torchlight, którego już dawno planowałem sobie zakupić, a ty proszę- taki prezencik od CDA.
@Konrad Wallenrod
Dobre, chociaż nierealne. Ale z drugiej strony dla redakcji tego czasopisma nie ma rzeczy niemożliwych :P
Ja zawsze kupuję. Nie patrzę na to co jest w numerze. W tym numerze dla mnie są ciekawe recenzje, ale nie ma ciekawych pełniaków.
Torchlight PL może być fajny, już dawno chciałem w niego zagrać.
Doczekałem się wreszcie Torchlighta w CDA. Jeżeli City Life jest choćby w połowie tak dobre jak Sim City, to może też obadam. Jak zwykle trzeba się będzie we wtorek wybrać do kiosku.
o co chodzi z tym Crysisem 2? Wydaje mi się, że demo nie działa już od dłuższego czasu.
No po prostu dzięki wielkie :D torchlight i city life :D oczywiście i artykuły pewnie będą świetne jak zawsze :) od razu przeczytam artykuł o gearsach. A tak po kryjomu to mam nadzieje że kiedyś dorzucicie do numeru symulator farmy :D
Łysy Samson -> Oj tam, dla lansu musieli dodać...
a ja nie kupie, Torchlighta mam, a V8... chyba nie jest tak dobre jak SBK i WRC :D
smuggler [ gry online level: 101 - Advocatus diaboli ]
to wrzuciliśmy na płytę blisko pół gigabajta wyselekcjonowanych modów do Fallout: Las Vegas
nagie cycki sa? :D
tak czy siak bedzie pewnie polewka z waszego wyboru (ze istotnych brak a jakies kaszany sa)
będzie, ale troszkę później niż zwykle, z przyczyn, które na razie muszą pozostać naszą słodką tajemnicą
jee! nie moge sie doczekac numeru z plyta blue-ray!
Swietny numer, nie wiem czy bardziej sie ciesze z Torchlight (popykam kilka godzin ) czy raczej z CityLife - jak podejdzie to zatone na caly miesiac. Zreszta takie nagromadzenie recenzji/zapowiedzi gier Warhammerowych wywoluje u mnie nerdgasm :p
Smuggler - mam pytanie co do dema na płytce.Chodzi o Crysis 2. To jest single czy multi?
Torchlight? Fajnie, kupię. :)
Kupię kupię, mam nadzieję, że tym razem płytki będą mi działały... z ostatniego numeru nie działała ani jedna...
shit, dopiero teraz widze -na stale pozbyliscie sie dyskobbola?!
cisna mi sie na usta tylko niecenzuralne slowa, przeciez to byl jedyny dobry element tego waszego "ślicznego" logo :D
Ja oczywiście czekam na Action Redaction :) a nie żebym się chwalił w tym numerze mija moja 1 rocznica kupowania CD-ACTION ^^
[36] Jasne, jeszcze na oczy nie widzial ale wie.
[37] Jest na okladce :)
A w ogole numer juz w sprzedazy od dzis.
Kurcze dzisiaj widziałem w sklepie, a nie kupiłem. A Torchlight kusi...
nie oznacza to, że już nie będzie numeru specjalnego. Będzie, ale troszkę później niż zwykle, z przyczyn, które na razie muszą pozostać naszą słodką tajemnicą.
Zadna tajemnica, kazdy wie, ze Gearbox opoznil DNF o miesiac ;)
Smuggler - ten dyskobol, który jest teraz, jest krótko mówiąc do dupy. Zabranie dyskobola z waszego logo to tak, jak by zabrać Geraltowi białe włosy.
kupię tę gazetę jak co miesiąc...ale i tak Secret Service był najlepszy:)
Mada Fakir - nikt go nie zabral, po prostu gdy zaburza koncepcje okladki to wylatuje, a jak nie to wraca. Juz nie desperuj(cie).
Czailem sie na Torchlight na X-Boxa, ale chyba sobie w takim razie odpuszcze, skoro bede miał na PC. ;> Dzieki
dyskobol jak każdy sportowiec, nie musi startować we wszystkich zawodach :).
@XneoX - pisze multi
@Raistand - raczej nie, ale można dodać jak każda inna grę z poza steama, czyli tylko dodać do
co do audiobooka, to treść nawet ok, tylko ten lektor. miejscami dziwne akcentowanie, przydługie pauzy itp. a przede wszystkim ten głos jakoś tak nie pasuje. może to dlatego, że przyzwyczaiłem się do Jana z Ivony ;).
co do Torchlight to szkoda, że wersja PL ma problemy z uruchomieniem większości modów (w każdym bądź razie wersja pudełkowa od fonogame)
Mam takie pytanie demo Crysis 2 ciągle jest aktualne? Bo chyba jest nieaktywne już? Jest sens instalować?
Bo postaramy sie cos dla was zalatwic, zeby dalo rade pograc. Cieprliwosci.
pieprzenie o tym dyskobolu. Lepiej, że go nie ma bo czasopismo wygląda nowocześniej i widać, że jest o grach. Fajniej by też było gdybyście wywalili tą płytkę spod napisu :D
Numer świetny, już się nie mogę doczekać kolejnego, chyba specjalnego :)
spoiler start
Już czytałem jakie gadżety dodacie, super :P
spoiler stop
[39] Wydawało mi się, że po to zakładasz te wątki, żeby ktoś taki jak ja, zorientował się czy numer warto kupić, czy nie. Zresztą, przecież widzę o czym będzie/jakie płyty dorzucicie. Stąd też [36].
Za miesiąc pierwsza na świecie recenzja Wiedźmina 2
smuggler, dawaj już dzisiaj ocenę :)
Nie byłem do końca przekonany do Torchlighta, ale po rozpakowaniu myślę sobie: "Eee tam... raz kozie śmierć..." i zainstalowałem. Teraz się oderwać nie mogę! Numer naprawdę wyśmienity!
[51] Naturalnie masz prawo ocenic "ksiazke po okladce".
i co działa demko crysisa?
No i przez Torchlight położyłem się spać o 4 rano... i właśnie w pracy zasypiam. Wielkie dzięki CDA ... nie zostałem właściwie ostrzeżony ;)
Smuggler dzięki za pełną wersje Multi Crysis 2 ;] Wystarczy wgrać mapy i specjalnego cracka :D i masz full mutli :D
####Dema
The Next BIG Thing PL
Crysis 2
Dragon Age II PL
Total War: Shogun 2 PL
Dopiero teraz zauważyłem! I znowu zapomniałem kupić!
ubawił mnie tekst z reklamy "później mówiono, że numer ten..." oraz felieton Smugglera o jego porzuconych miłościach -- zdecydowany faworyt tego numeru
Dzialaja mody na tej wersji Torchlighta?
[60] A dzieki, bo oba teksty moje.
Jak tam Playbox? Bardzo mi się podoba pierwszy numer, oby wszystko poszło OK i został na stałe.
Nie boj zaby.
Co to niby za DLC do Wiedźmina 2 tylko w CDA? W kolekcjonerce go nawet nie będzie?
Co do testu przenośnych konsolek to również uważam, że Touch jest niedoceniany. Głównym powodem są hejterzy Apple, którzy piszą pierdoły o wysokich cenach, kiedy okazuje się, że 'taczka' za stosunkowo niską cenę oferuje świetne możliwości.
Mnie ten sprzęt naprawdę zauroczył. Interfejs, internet, gry, świetna jakość muzyki. Gdyby nie brak fizycznych przycisków byłby to dla mnie sprzęt idealny. Na razie nie mam najnowszej wersji, ale planuje go wymienić na nowszy (5. generacja?) gdzieś za rok. Chociaż to będzie trudny wybór ze względu na premierę NGP, który będzie miał 2 analogi, ale też zapewne gorszą jakość muzyki.
Myślę, że przeważy sposób dystrybucji gier. Gry, które są warte zapłacenia pełnej ceny to tylko garstka. Odpowiednik takiego PES 2011 z konsolki Nintendo na AppStore kosztowałby max 10$...
Ogólnie co do 3DSa to jednak wolę kombajn w stylu Toucha, IMO gry to za mało ;)
[66] Nie bedzie dostepny NIGDZIE poza CD-Action. Przynajmniej w Polsce.
Demo Crysisa 2 jest to samo co wcześniej, nie da się grać w multi.
Buu a liczyłem, że to coś innego...
przed kupnem myślałem ehhhh "TORCHLIGHT" znowu coś badziewnego a tu szok!!!U mnie ta gra jest po 75 zł (heh cda jest za 16). Polecam tą grę!
Niezbyt dobry ten pomysł z dyskobolem - ostatnio przesadzacie z testowaniem nowych efektów specjalnych na okładce - Kody do odczytania telefonem, niewidzialny opis zawartości czasopisma, teraz ukrywacie Bolka...Za miesiąc będziemy musieli pokrywać strony cytryną i podgrzewać nad kominkiem żeby odczytać zaszyfrowane recenzje
Właśnie czemu nie ma od bodajże dwóch numerów (od waszych urodzin znaczy CDA) dyskobola????
Jest ale ukryty i trochę stracił na kolorze.Przyłóż CDA pod lampkę ( nie wina)