Witam!
Mam problem z urządzeniem wielofunkcyjnym Brother mfc-240c. Dostałem go od znajomego który powiedział abym wymienił tusze. Sprawdzając z opcjach urządzenia pisało ,że czarny tusz jest pusty ,a pozostała posiada 1 kreskę w skali do 6 tuszu. Dlatego zamówiłem nowy czarny tusz kompatybilny z urządzeniem. Tutaj zaczęły się schody gdyż po wymianie urządzenie dalej wypisuje błąd brak tuszu oraz pokazuje stan czarnego na zero. Zrobiłem eksperyment i wyjąłem wszystkie tusze. Okazało się ,że stan tuszy w opcjach jest dalej ten sam ,nie wiedząc dlaczego. Czytałem wiele instukcji i pisze w nich ,że po włożeniu nowego tuszu urządzenie powinno samo wypisać ,że zainstalowano nowy tusz i trzeba nacisnąć 'ok' aby zaktualizować ilość ,niestety moje urządzenie tak jak by wgl tego tuszu nie wykrywa. Jak myślicie z czym jest problem i jak go rozwiązać ? Myślę nad jakimś przeczyszczeniem slotów na tusz ale nie wiem jak za to się zabrać. Liczę na pomoc. Pozdro
1 - Wyjmij wszystkie, odlącz urządzenie na 30 minut z prądu, włóż nowe i sprawdź.
2 - 5 x czyszcznie z menu
3 - Jak nie zadziałają powyższe to zostaje tylko serwis.
1 - zaraz spróbujemy
2 - nie mogę włączyć czyszczenia gdyż wciskając start wyświetla się informacja brak tuszu
3 - zobaczymy ;P
Wielkie dzięki za odpowiedź.