Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Brak powiadomień o stanie baterii na Windows 10.

09.12.2021 15:15
Shadow07x35
1
Shadow07x35
11
Legionista

Brak powiadomień o stanie baterii na Windows 10.

Witam. Ogólnie wiem, że temat już jest wałkowany w Google, jednak przejrzałem trochę stron i nie znalazłem dobrego rozwiązania.

Otóż mam 2 laptopy - LENOVO Y700-17ISK (Windows 10 Home x64) i ASUS X550CC (Windows 10 Home x64). Oba systemy oryginalne. W ASUS-ie wymieniłem kiedyś baterię na model z Green Cell'a, bo fabryczna już bez ładowarki nie trzymała, za to w LENOVO mam fabryczną do dzisiaj i ma się bardzo dobrze. Dawniej, gdy poziom baterii spadał np. do 20% to w prawym dolnym rogu pojawiał się komunikat i potem przy np. 5% wyrzucało komunikat na środku pulpitu. Od dłuższego czasu te komunikaty zniknęły. Na LENOVO aktualnie tylko przyciemnia mi ekran przy niskim poziomie baterii, a na ASUS-ie nie dzieje się nic - jak człowiek nie zauważy sam, to laptop się wyłącza i nara. Szukałem po necie rozwiązań do tego, jednak np. najpopularniejszy sposób ze zmianą ustawień w Planie zasilania nie pomaga, co bym nie ustawił, laptopy dalej nie powiadamiają o aktualnej sytuacji z baterią. Krąży po sieci też jakiś skrypt, który w praktyce ma zastąpić brakujące powiadomienia, jednak co artykuł o nim, to skrypt nie działa i ta opcja też odpada.

Ogólnie jest to dziwne, że nawet po formacie, na świeżym systemie, gdzie wszystkie ustawienia mamy domyślne, te funkcje nie chcą działać. Systemy mam na obu laptopach czyste, bez jakiś modyfikacji i dodam jeszcze, że na Windows 7 owe powiadomienia działały.

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

post wyedytowany przez Shadow07x35 2021-12-09 15:16:36
09.12.2021 16:14
Leo Tar
2
odpowiedz
Leo Tar
63
Wyjątek Krytyczny

To są oznaki starzenia się baterii. Po prostu system widzi ją poprawnie naładowaną do pewnego poziomu ale potem kiedy się go przekracza, zasilanie ginie.
Nie znam się na tym dobrze ale to chyba ma coś do czynienia z kontrolerem baterii. Po iluś tam cyklach, przestaje poprawnie podawać systemowi informacje.

Taka sama sytuacja jest w laptopie mojej matki. W moim też tak było. Ja po prostu już nie używam bakterii, bo nie potrzebuję mobilności.

Także ja na Twoim miejscu szykowałbym się powoli na nową bateryjkę.

09.12.2021 16:28
Shadow07x35
3
odpowiedz
Shadow07x35
11
Legionista

No tutaj się właśnie nie zgodzę z Twoją odpowiedzią, gdyż:
1. Na X550CC zmieniłem fabryczną baterię na nową, co prawda zamiennik, ale no chociaż przez jakiś czas powinna działać poprawnie w 100% i powinna być dobrze odczytywana przez system, a powiadomień o stanie baterii mimo wszystko nie było.
2. Na Y700-17ISK sprawdzałem chyba z 3 razy różnymi programami kondycję baterii i było w porządku wszystko, a sama bateria trzyma mniej więcej tyle samo czasu lapka, co jak sprzęt był nowy.
3. Na X550CC, na Windows 7 powiadomienia działały, dopiero po przesiadce na Windows 10 coś zaczęło świrować.

post wyedytowany przez Shadow07x35 2021-12-09 16:31:13
09.12.2021 18:15
Leo Tar
4
odpowiedz
Leo Tar
63
Wyjątek Krytyczny
Image

No dobra. A masz ustawione powiadomienie o baterii w ustawieniach paska zadań?

PPM na pasku -> Ustawienia paska zadań -> Obszar powiadomień | Wybierz ikony wyświetlane na pasku zadań

------------------------------->

Pobierałeś soft ze strony producenta?
https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/products/laptops-and-netbooks/ideapad-y-series-laptops/y700-17isk/downloads/driver-list/component?name=Zarządzanie energią

Nie mam pojęcia, który program może być za to odpowiedzialny ale może któryś z tych na stronie.
https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/products/laptops-and-netbooks/ideapad-y-series-laptops/y700-17isk/downloads/driver-list/component?name=Oprogramowanie%20i%20Narzędzia

post wyedytowany przez Leo Tar 2021-12-09 18:19:21
20.12.2021 12:08
Shadow07x35
👍
5
odpowiedz
Shadow07x35
11
Legionista

Tak, powiadomienie o baterii na pasku było włączone.

Problem generalnie udało się rozwiązać. W przypadku Y700-17ISK pobrałem sterownik ze strony producenta i zaskoczyło, natomiast w przypadku X550CC usunąłem sterownik, który zainstalowałem przez DriveBooster'a i chyba na domyślnym sterowniku zaskoczyło, bo powiadomienia też się pojawiły.

Temat zamknięty, dzięki za wszelką pomoc :)

Forum: Brak powiadomień o stanie baterii na Windows 10.