Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Brak możliwości zabrania umowy do domu przed podpisaniem

10.11.2014 22:15
1
Splitfire
27
Pretorianin

Brak możliwości zabrania umowy do domu przed podpisaniem

Witam,

Miałem taką sytuację w banku, że pytałem o pewną lokatę i po mglistym opisie pracownicy banku poprosiłem o umowę do wglądu i przeczytania w bardziej komfortowym otoczeniu. Usłyszałem, że nie ma takiej możliwości. Czy bank może tak postąpić? A co jeśli powiedziałbym, że podpisuję, a gdy dostanę umowę to mówię: "o, dziękuję. To ja wezmę ją do domu przeczytać na spokojnie, a jutro ją podpiszemy"? Ochroniarz nie wypuściłby mnie z banku z tą umową???

10.11.2014 22:18
2
odpowiedz
Llordus
217
exile

Ale czym się przejmujesz?
Idź do innego banku i tyle.
Dla mnie sprawa jasna - jeśli ktoś nie daje mi na spokojnie zapoznać się z warunkami umowy, to znaczy że chce mnie wkręcić w jakiś wałek. Proste.

10.11.2014 22:19
wysiak
3
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

Bank moze tak postapic, ty natomiast mozesz im w takiej sytuacji powiedziec, ze moga cie pocalowac (gdzie tylko zechca), i ze w takim razie idziesz do konkurencji, pa pa. Bardzo smieszna sytuacja.

10.11.2014 22:23
4
odpowiedz
zanonimizowany437617
120
Legend

Do domu możesz dostać warunki umowy które możesz pewnie znaleźć w internecie, lecz nie dostaniesz papieru z pieczątką i miejscem do podpisu. Nikt nie udostępni Ci takiego formularza, a jeśli chodzi Ci o emeryta śpiącego w rogu to daj pan spokój :)

10.11.2014 23:50
Valis
5
odpowiedz
Valis
53
Pretorianin

Masz mozliwosc odstapienia od zawartej umowy do 30 dni ,wiec spokojnie mozesz wziasc do domu i pozniej przeczytac ale niestyty wczesniej podpisujac :)

10.11.2014 23:59
6
odpowiedz
Musich
111
Konsul

Spitfire -> o ile się orientuję, a mogę się mylić, nie ma żadnego przepisu, który nakazuje danie umowy do zapoznania się na parę dni. Co innego ogólne warunki, o czym ktoś wyżej już wspomniał. Tu akurat jest swoboda: proces zawierania umowy strony ustalają między sobą. Jeśli jedna nie chce dać Ci kopii przed podpisaniem: jasne, pewnie kręci wałek (lub ktoś niedouczony i niekompetentny siedzi za biurkiem), ale po prostu nie pasuje Ci taki warunek, idziesz gdzie indziej.

Valis -> na jakiej podstawie?

11.11.2014 01:26
Arxel
7
odpowiedz
Arxel
232
Kostka Rubika

wiec spokojnie mozesz wziasc do domu
Dokładnie, można braść umowę do domu. Ba, nawet można ją dotknąść!

Na przeczytanie umowy nie potrzebujesz całego dnia - Bank powinien Ci pozwolić zapoznać się z treścią na miejscu..

11.11.2014 02:38
8
odpowiedz
Malaga
146
ma laga

Arxel

wszystkie umowy są celowo pisane w taki sposób, że zwykły szary człowiek nawet po dokładnym przeczytaniu będzie głupszy niż przed jej czytaniem. Branie umowy do domu to ewentualne skonsultowanie się z kimś bardziej ogarniętym żeby wytłumaczył pewne kruczki prawne, o których pracownicy banku Cię raczej nie poinformują bo to nie w ich interesie, ewentualnie są zbyt niekompetentni by dokładnie znać treść umowy

11.11.2014 07:40
Belert
9
odpowiedz
Belert
182
Legend

trzeba bylo zazadac ksero umowy.A jesliby odmowila to masz pewnosc ze chca cie przekrecic.

11.11.2014 10:53
10
odpowiedz
Splitfire
27
Pretorianin

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Jeszcze jedna sprawa:

Valis -> 30 dni, gdy umowa zawierana jest w lokalu? Odstąpienie od umowy dotyczy zdaje się tylko umów zawieranych poza lokalem i jest to termin 10 dni (po ostatnich zmianach niedługo będzie zdaje się 14). Skąd masz takie informacje?

Forum: Brak możliwości zabrania umowy do domu przed podpisaniem