Witam, tata otrzymał laptopa asus, założył na nim hasło w pracy, a teraz go nie pamięta. Windows 8. Nie mam dostępu do biosa ponieważ w windows 8 uruchamiamy go z właczonego systemu. W necie znalazłem kilka sposobów złamania hasła przy pomocy usb. Problem w tym ze komputer po rozruch nie jest ustawiony by czytał płytę ani usb w pierwszej kolejności. Po uruchomieniu pojawia sie tylko plansza do podania hasła. Czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jak inaczej wejść do biosa? Bądź czy ktoś może mi pomóc i powiedzieć jak zresetować hasło ?
Skoro to laptop służbowy to najlepiej zadzwonić do informatyka z pracy żeby zresetował hasło użytkownika.
Jakby była taka możliwość nie zaśmiecał bym forum. Laptop był po prostu nie używany wiec trafił do taty.
Jak to nie masz dostępu do biosu? Po załączeniu komputera naciskasz f2 lub delete i powienieneś wejść do biosu i tam zmieniasz żeby startował z USB lub napędu.
Win 8 to pierwszy windows w którym tak do biosa się nie wchodzi. Wchodzi się do niego z systemu.
Pierwsze słyszę. Jest taka opcja, ale nie sądzę żeby w tradycyjny sposób też nie szło wejść. Dobra, a co jak nie masz systemu zainstalowanego? Jak wtedy wchodzisz do biosa? Co ma Windows do biosu? Ja mam Windows 10 i wchodzę przez f2.
Zwracam honor. Próbowałem wcześniej i nie wchodziło, spróbowałem jeszcze raz i weszło. Wyczytałem to na jakieś stronce że nie da się wejść. Dziękuję Ci za pomoc. Będę pisał dalej jak napotkam jakieś problemy.