Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Blu-ray nie czyta pen-driva.

27.07.2013 20:18
1
zubek29
65
Konsul

Blu-ray nie czyta pen-driva.

Może to nie jest dobre miejsce na pisanie tego typu tematów ale może jednak ktoś będzie wiedział jak mi pomóc. Otóż mam duży problem ze swoim nowym pen-drivem. Kupiłem dzisiaj Kingstona 32GB w celu oglądania filmów przez blu-raya, ale na razie nic nie idzie tak jak trzeba. Z tego co już się dowiedziałem to na pen-driva w systemie plików fat32 nie można wrzucać plików większych niż 4GB a mi chodzi akurat o filmy 1080p czyli dużo większych. Dowiedziałem się również że mój blu-ray nie czyta pen-drivów w systemie ntfs. No to został jeszcze system exfat, trzeci i ostatni z możliwych opcji przy formatowaniu. Tego niestety też nie przeczytał. Dlatego teraz myślę jakie mam jeszcze możliwości. Czy np. może jakiś nowy software do pena lub blu-raya pomoże a może zostać przy fat32 i spróbować podzielić film na kilka części tak żeby przerzucany part nie był większy niż 4GB. Dodam jeszcze że blu-ray to ONKYO BD-SP309 a pen-drive to KINGSTON DataTraveler SE6 32GB. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

27.07.2013 20:39
2
odpowiedz
Piotrasq
174
Legend

Też miałem taki sam problem. Chyba nie da się oglądać takich plików na stacjonarnych blu-rayach.
Rozwiązałem go w ten sposób, że obraz puszczam bezpośrednio z kompa na tv, a dźwięk optykiem z karty dźwiękowej do blu-raya. Nie potrzeba wtedy pośrednictwa pendrive.

27.07.2013 20:44
Sizalus
3
odpowiedz
Sizalus
206
Legend

a nie masz w telewizorze portu USB? Samsung moich rodziców odtwarza pliki mkv bez problemów. Kino domowe jest połączone z telewizorem kablem optycznym.

27.07.2013 22:00
4
odpowiedz
zubek29
65
Konsul

Mam usb w tv tylko że ja mam soniacza a w tych telewizorach usb odczytuje tylko z aparatów i i kamer sony. Dlatego specjalnie kupiłem pendriva ale jak zawsze same problemy. Piotrasq, wsumie twój sposób jest dobry ale właśnie chodzi o to noszenie i podłączanie laptopa a tak tylko wpinam pena i mam wyjebane ale jak nic nie wymyślę to też tak będę robił chyba że jeszcze zrobię tak jak pisali na innym forum czyli podzielę film na części i wtedy go zgram i odpalę przez odtwarzacz. A i jeszcze najgorzej że mi bluray nie chce czytać mkv także muszę jeszcze trochę pogłówkować jak to wszystko ogarnąć. A i jeszcze w instrukcji pisze że mkv jest w pełni kompatybilny... Tragedia z tym współczesnym sprzętem.

Forum: Blu-ray nie czyta pen-driva.